Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

andro vlahusic013

Gradski vijećnik Andro Vlahušić usporedio je Split i Dubrovnik. U priopćenju za medije ističe kako je Split otvaranjem Tehnološkog parka napravio korak u budućnost, dok je u isto vrijeme Dubrovnik s gradonačelnikovim govorom kojega je završio riječima ‘Za dom spremni’ napravio dva koraka u prošlost.
-U Splitu je jučer otvoren novi Tehnološki park na sedamnaest tisuća kvadrata, s uredskim prostorima za oko tisuću zaposlenika, konferencijski centar s četiri dvorane, Smart City centar, 3D laboratorij. U Tehnološkome parku nalazi se Dječji vrtić, fitness centar, trgovine i ugostiteljstvo. Vrijednost projekta je 35 milijuna eura, od čega grad Split daje 18,5 milijuna, a ostalo su bespovratna europska sredstva, te sredstva Vlade Republike Hrvatske. Tehnološki park otvorili su premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Ivica Puljak, uz prisustvo bivšega gradonačelnika Andra Krstulovića Opare za vrijeme čijeg je mandata ovaj projekt započet 2018. godine.
U isto vrijeme Dubrovnik se nalazi na naslovnicima svih medija u Hrvatskoj i regiji zbog govora Mata Frankovića na skupu u Imotskome, koji je završio pozdravom ‘Za dom spremni’. Govor su svi osudili uključujući premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je izjavio: ‘To je politički za nas neprihvatljivo u svakome smislu. To je njegov stav, a ne HDZ-a’.
Dva susjedna grada, u srcu turističke sezone imaju dvije dijametralno suprotne poruke, koje potvrđuje i premijer Andrej Plenković. Split zadnjih šest godina kroz Tehnološki park promišlja budućnost, otvara visoko obrazovana radna mjesta, kvalitetno koristi nacionalna i europska sredstva kroz ITU mehanizam, u Dubrovniku potpuno drugačija slika. Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna. Nema ponuda za mlade i obrazovane ljude, nema ponuda za kreativnu dubrovačku i svjetsku industriju. Za njega postoji samo politika i prošlost. Odlučio je sebi dati povijesnu misiju i podučiti cijelu hrvatsku javnost o značenju pozdrava ‘Za dom spremni’. Poduka je naglo prekinuta jasnim stavom premijera i predsjednika HDZ-a, koji je jasno osudio neprihvatljivi govor.
Što je Dubrovnik napravio zadnjih osam godina u promišljanju budućeg gospodarskoga razvoja? Gradska uprava stalno promovira stavove: Ne želimo privatni smještaj, ne želimo zabavu, ni noćni život turista i domaćih ljudi. Nismo ni za obnovu Belvederea, niti za bilo kakvu izgradnju na užem području grada. Nećemo turiste, nećemo građevinare, pa koga onda hoćemo?
Dok cijela Hrvatska, a ne samo Split pronalazi nove načine kako potaknuti kreativne i digitalne industrije, otvaranjem tehnoloških parkova, poduzetničkih centara, novih visokoškolskih i stručnih studija, Dubrovnik gasi i postojeće centre kreativnosti. Ugašena je ‘Tvornica ideja’, jedan od prvih tehnoloških centara u Hrvatskoj, ugašena je filmska industrija, nema više svjetskih produkcija Game of Thronesa, Star Warsa, Robin Hooda. Kreativna četvrt obnovljenih Lazareta nije zaživjela. Dubrovnik – Sveučilišni grad više se ne spominje, broj upisanih studenata usprkos velikome Studentskome domu i odličnoj sveučilišnoj infrastrukturi iz godine u godinu sve je manji.
Kako doći na naslovnice domaćih medija ako to nisu rezultati privatnoga smještaja i ukupni turistički rezultati. Kako biti značajan na nacionalnoj razini ako si ugasio filmsku i kreativnu industriju? Jedino je ostala poduka o prošlosti, koja je neslavno završila – ističe Andro Vlahušić.

Pročitajte još

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist