Kultura

Akademik Paljetak proslavio 70. rođendan!

matica paljetak 08

Promocijom dviju knjiga „Književna kritika o Luku Paljetku 1965.-2012.“ u izdanju dubrovačkog ogranka Matice hrvatske velikan hrvatske književnosti, akademik Luko Paljetak, proslavio je svoj 70. rođendan u ponedjeljak, 19. kolovoza u jedinstvenom ambijentu atrija Kneževa dvora.

Govoreći o samim knjigama, koje je tijekom dvije godine sabrala i uredila Anamarija Paljetak, lektor Antun Česko naveo je kako izdanje sadrži 354 priloga 179 kritičara koji su se ogledali u ocjeni Paljetkova pjesničkog i književnog rada.

– Zanimljivo je da nijedno njegovo djelo nije bilo prešućeno, što je bila česta praksa, već su kritičari ili hvalili ili nisu prihvaćali Paljetkova djela. Od šesdesetih godina sve do danas Paljetak je vodeći u hrvatskom pjesništvu, posebno kao najveći sonetist hrvatske književnosti svih vremena – istaknuo je Česko.

Akademski slikar Rudolf Pater dao je nešto osobniji osvrt Paljetkovom stvaralaštvu i to kroz nekoliko sličica iz svog prijateljstva s Paljetkovima, dok je dramaturg i jedan od autora kritika Davor Mojaš o knjizi kazao:
– Ova knjiga nije samo zbirka kritika o djelu jednog književnika, ona je i zbor prinosa kritičara, književnika i novinara kojima je povremeno ili redovito Luko Paljetak bio temom. Ovo je moguća skica antologije hrvatske književnosti, galerija Paljetkovih i naših suvremenika – kazao je Mojaš, dodavši kako se 'i sam iznenadio' s nekim svojim kritikama, s kojima je na kraju 'uglavnom zadovoljan'.

Slavljenik, akademik Luko Paljetak tom prigodom se zahvalio svim zaslužnima za objavu dvostrukog izdanja, a zahvalu je uputio i svim svojim kritičarima.
– Oni koji su me najmanje hvalili zaslužuju moju najveću pohvalu, jer su me, baš kao u Bergmanovu filmu „Divlje jagode“, na raskrižju pokazali kamo ne treba otići – kazao je Paljetak, sjetivši se usput i latinske izreke 'kritičar mojih kritičara moj je prijatelj'.

U popratnom programu dijelove iz objavljenih kritika čitali su dramski umjetnici Perica i Maro Martinović, a proslavu su glazbeno obogatili i Maroje Brčić, Nena Ćorak, Đive Franetović Kušelj, Marija Grazio, Dubravka Hilje, Đelo Jusić, Darko Matičević, Sebastijan Vukosavić i Sarah Viteškić.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist