Već devetu godinu za redom u organizaciji Udruge Deša – Dubrovnik održava se Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade.
Od ove godine suorganizator ove tradicionalne manifestacije je Sveučilište u Dubrovniku – Zavod za mediteranske kulture.
Proteklog tjedna u laboratoriju Zavoda prispjelo je 58 uzoraka voćnih proizvoda iz čitave Hrvatske svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjel ukupnih šećera kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima, i pH vrijednost.
Peteročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.
Dobitnici medalja su:
Kategorija džem:
Zlatna medalja: Deša Pro d.o.o., Dubrovnik (džem od gorke naranče) i OPG Luka Dragić, Pridvorje (džem od smokve i šljive)
Srebrna medalja: dva srebra OPG Ivica Matijević, Koločep (džem od smokve i limuna te džem od smokve i naranče)
Brončana medalja: OPG Ivica Matijević, Koločep (džem od kupina)
Kategorija ekstra džem:
Zlatna medalja: OPG Aralica, Šibenik (ekstra džem od crne smokve)
Srebrna medalja: OPG Protić Sanja, Blato (ekstra džem od gorke naranče)
Brončana medalja: OPG Protić Sanja, Blato (ekstra džem od smokava)
Kategorija pekmez:
Zlatna medalja: OPG Ruse Sambrailo, Mlini (pekmez od marelice)
Srebrna medalja: OPG Ivica Matijević, Koločep (pekmez od marelica)
Brončana medalja: OPG Ruse Sambrailo, Mlini (pekmez od marelice i jabuke)
Kategorija marmelada:
Zlatna medalja: OPG Ivica Matijević, Koločep (marmelada od domaćeg narančina)
Srebrna medalja: OPG Sardi, Dubrovnik (marmelada od naranača)
Brončana medalja: OPG Ivica Matijević, Koločep (marmelada od klementina)