Hrvatska

92,94 MILIJUNA EURA Gdje će završiti naknada od igara na sreću? Zna Vlada!

loto

Od igara na sreću Vlada RH očekuje da će raspolagati s 92,94 milijuna eura u 2023., od čega bi polovicu trebala donijeti naknada za priređivanje igara na sreću, lutrijskih i u casinima, kladionicama i na automatima, a drugu polovicu dobit Hrvatske lutrije, a obznanila je i kako namjerava raspodijeliti taj novčani fond, prenosi Poslovni.

U javnu raspravu stavila je uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2023., iz koje je vidljivo da će najveći dio dobiti organizacije za promicanje sporta.

Sport je i inače prvak u korištenju novca od igara na sreću, a ove godine namijenjeno je 35,5 milijuna eura ili 38,2 posto ukupnih sredstava za promociju razvoja sporta. Onima koji se bave problemima potreba osoba s invaliditetom predviđeno je usmjeriti 17,3 milijuna eura (18,66 posto), kulturnjacima 13,4 milijuna eura (14,45 posto), a organizacijama koje se bave socijalnim i humanitarnim radom 10 milijuna eura (10,81 posto), te nešto manji iznos, 9,3 milijuna (10 posto) namijenjeno je za razvoj civilnog društva. Oni koji su angažirani na projektima borbe protiv droga i ovisnosti moći će računati na 3,2 milijuna (3,44 posto), a najmanje sredstava čeka sektor tehničke kulture (2,3 milijuna ili 2,5%), te organizacije koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece (1,8 milijuna ili 1,94%).

U odnosu na prošlogodišnju raspodjelu manje će dobiti programi Borbe protiv zlouporaba droga i ovisnosti, Tehnička kultura i Razvoj civilnog društva, a povećava se iznos za Razvoj sporta, Socijalna i humanitarna djelatnost, Problemi i zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom, Kultura, te Izvaninstitucionalna naobrazba i odgoj djece i mladih.

Javna rasprava o ovom prijedlogu otvorena je do kraja idućeg tjedna, 10. ožujka.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist