Aktualno

6. RUJNA U KLUPAMA Donosimo sve detalje i mjere za odvijanje nastave u školama

skola003

Ovog četvrtka predstavljen je okvir epidemioloških mjera za novu školsku godinu. Kako navode iz Vlade RH, učenici će je započeti u školskim klupama što je najvažnije za njih, ali je izuzetno važno i roditeljima, nastavnicima i svim ostalima koji su uključeni u obrazovni proces.

-Mjere su primjerene trenutku i bit će manje striktne nego prošle godine, ali uz vođenje računa o zaštiti mladih generacija – navode dalje iz Vlade.

Nošenje maski nije obvezno za učenike od 1. do 4. razreda, kao ni za učenike od 5. do 8. ako se može osigurati razmak od 1.5 metra. U srednjim školama taj razmak mora biti dva metra. U suprotnome, učenici viši razreda osnovne te srednjoškolci moraju nositi maske. No, lokalni stožer temeljem povoljne epidemiološke slike može ukinuti obvezu nošenja maske za pojedinu školu, grupu škola ili područje.

Dozvoljeno je miješanje djece i učenika različitih skupina odnosno razreda i to u dječjim vrtićima pri izvođenju kraćih programa s djecom predškolskog uzrasta, a u školama tijekom izvođenja izborne nastave, nastave stranih jezika, fakultativne nastave, dodatne i dopunske nastave, programa produženog boravka, programa produženog stručnog postupka, nastave jezika i kulture nacionalnih manjina po modelu C, pripremne i dopunske nastave hrvatskog jezika za djecu koja ne znaju ili nedovoljno znaju hrvatski jezik i slično. Dozvoljeno je seljenje učenika iz razreda u razred za nastavu u kabinetima, vježbaonicama, informatičkim učionicama, praktikuma za praktičnu nastavu i slično. Također u školama tijekom izvođenja izborne nastave, dodatne i dopunske nastave, programa produženog boravka, itd.

Dozvoljavaju se roditeljski sastanci uživo, kao i informacije. Temperaturu djelatnici i učenici mjere kod kuće i ne dolaze u školi ako imaju povišenu temperaturu. Posjetitelji koji sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima moraju imati COVID potvrde.

Učenika praksa kod poslodavaca odvija se bez ograničenja po mjerama koje vrijede za djelatnost i instituciju u kojoj učenik obavlja praksu, a dozvoljena je i studentska praksa u školama.

Dopušteni su treninzi školskih športskih klubova u školskim dvoranama u kojima sudjeluju učenici različitih razreda, a dopušteni su treninzi športskim klubovima u školskim dvoranama i za manje uzraste.

Detaljne upute pogledajte ovdje.

Pročitajte još

Stižu drakonske kazne zbog klima uređaja na pročeljima

Dulist

Klapa Kaše osvojila je treću nagradu publike u Šibeniku

Dulist

Prva misa don Roberta Ćibarića u Župi sv. Vida u Trstenom

Dulist