Aktualno

28 GODINA ‘GROFOVA’ Policija je bila snaga koja je 1991. pružila prvi i najveći otpor

Policija GROF obljetnica 47

Policija je bila snaga koja je 1991. pružila prvi i najveći otpor. Jako je teško sjećati se toga, ali imamo hrvatsku državu i to je ono što nam je najvažnije – rekao je predsjednik Udruga Specijalne jedinice policije GROF Dubrovnik Hasib Alibegović u petak pri polaganju vijenaca ispred zgrade policijske uprave Dubrovačko-neretvanske na obilježavanju 28. obljetnice osnutka postrojbe.

– To je bilo vrijeme kad je Hrvatska bila izložena velikosrpskom terorizmu dijela stanovništva koji nije htio prihvatiti život u Hrvatskoj državi, a potom i velikosrpske agresije, predvođene JNA. Prisjećamo se Pakraca i krvavog Uskrsa te na jučerašnji dan obljetnicu Borova Sela i stradanje 12 hrvatskih redarstvenika. To je bio posljednji trenutak kada se mogao ostvariti hrvatski san o slobodnoj i neovisnoj državi, jer da mi nismo prolili i znoj, i krv, i suze, i da naši poginuli nisu svoje živote položili na oltar domovine nikad ju ne bismo imali. Ona živi, ona traje i moramo dati sebe da ona bude što bolja i po mjeri svakog čovjeka – naglasio je.

O važnosti obljetnice govorio je i načelnik policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

– Ovo je datum kojeg se mi danas prisjećamo s ponosom i zahvalnošću. Ponosom jer smo bili sudionici vrlo važnih datuma u stvaranju Republike Hrvatske, a zahvalnošću onima koji su ostavili svoj život, koji su izgubili nekog dragog, koji su ostali invalidi. Ne želimo da se samo njihovi roditelji prisjećaju ovakvih datuma i obljetnica, nego i mi, i njihovi kolege, i svi budući naraštaji – istaknuo je. Pavličević je govorio i o daljnjoj ulozi nasljednika GROF-a.

– Interventna policija je danas vrlo važan faktor. Oni su specijalci i specijalno su obučeni, imaju posebne tehnike, znanja i vještine i osposobljeni su za one najteže situacije koje mi na svu sreću u Dubrovniku nemamo, od talačkih situacija, kriznih situacija – kazao je.

Prilikom obljetnice počast su odali i veterani iz svih krajeva Hrvatske.

– Posebna je čast mojim kolegama i meni koji smo došli iz Osijeka pružiti podršku dubrovačkim kolegama da ustraju u daljnjem radu ove udruge. Kad god budemo mogli doći ćemo i opet im dati podršku, a nadam se i da će i oni nas posjetiti – rekao je Marko Pole iz specijalne jedinice policijske uprave Osječko-baranjske ‘Orao’.

Alibegović je rekao da je u Platu organizirana spomen soba poginulim braniteljima te da udruga usko surađuje sa svojom nasljednicom, interventnom policijom.

Podsjetimo, program obljetnice počeo je polaganjem vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule branitelje i stradale u Domovinskom ratu na Boninovu. Nakon polaganja vijenaca pred policijskom upravom, posebni program svečanost proslave obljetnice nastavio se dodjelom plaketa obiteljima poginulih pripadnika specijalne policije, kao i organizacijama koji pomažu aktivnostima udruge u bazi IJP u Platu.

– Ne želimo se zatvoriti u onu priču ratnih godina nego želimo biti otvoreni i dužni smo promicati istinu zasnovanu na činjenicama tadašnjih događaja – zaključio je.

Đivo Glanz

Pročitajte još

Situacija u Dalmatinskoj ulici: Ovo je ciganluk

Dulist

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist