Županija

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Usvojene izmjene prostornog plana DNŽ, Karamatić: Što smo mi ovdje, ukrasi?

karamatic

U tijeku je četrnaesta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Pred vijećnicima je dnevni red od 28 točaka. Prijedlog odluke o izradi Ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije bila je šesta točka dnevnog reda.

Ciljanim izmjenama i dopunama želi se pretvoriti plan iz strateškog u provedbeni za već planirane zahvate i gospodarske zone državnog i županijskog značaja te se definiraju mjere provedbe i manja usklađenja zahvata temeljem u međuvremenu izrađene dokumentacije.

Podnesena su dva amandmana i to od strane Kluba vijećnika Srđ je Grad, a iznio ih je Stijepo Radić. Odnose se na heliodrom u Orebiću i zoni Lovište.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da amandman koji govori o brisanju heliodroma, i ocrtavanju na novoj lokaciji, ne mogu prihvatiti, no slaže se se da je ‘logičan i da to treba napraviti’.

-Konzultirali smo Općinu Orebić i ne vide ništa sporno. No, ako usvojimo amandman, morat ćemo se vratiti na početak procedure. Napravit ćemo to ili idućim izmjenama plana kad budu sveobuhvatne, ili čak ovom odlukom, ali da ne mijenjamo tekst ciljanih izmjena u prostornom planu. Jedanput će doći do izmjene.

Amandman o brisanju zone Lovište nije nam prihvatljivo – rekao je župan.

Ivo Karamatić (SDP) pitao se – koja je uloga vijećnika u cijelom procesu?

-Čim smo ušli u proceduru mi smo definirali da ne možemo ništa mimo ovoga. Tko je predlagatelj ovih izmjena? Jer ja vidim dosta čudnih stvari – naglasio je.

Vijećnik Radić naglasio je da je ovo početak izmjena.

-Onda možemo ubaciti ono što ovdje odlučimo. Stvar nije gotova, ovo su prijedlozi koji kasnije idu u javnu raspravu. Ne prihvaćam da ovo nije trenutak. Važnost ovog problema je jako velika za stanovnike Općine Orebić. Molim da ga podržite jer je nužan – naglasio je.

Marko Giljača (SJG) rekao je da je neprihvatljiv argument koji se koristi da se pokreće postupak, a da se ne mogu uvrstiti neke promjene.

-Taj argument ne stoji – dodao je.

-Reći vijećniku da nije prihvatljiv kao predlagač. Vijećnik može predložiti ako misli da je nešto dobro. Ima izborni legitimitet za iznošenje prijedloga – rekao je Giljača.

Vijećnik Karamatić rekao je da je njemu sve ovo ‘malo zbunjujuće’.

-Što smo mi ovdje, neki ukrasi? Procedura kreće od današnjeg trenutka. Sad ovdje na početku izgleda kao da ne možemo ništa odlučiti. Nema procedure koja može isključiti demokratski izabrane vijećnike u skupštini i javnost iz donošenja izmjena prostornog plana. Ako danas mi ograničimo vijećnike, u proceduri koja je tek počela, koji je onda smisao. Procedura mora postojati – rekao je među ostalim. Spomenuto je kako amandmani nisu bili na odboru.

-Svaki vijećnik može iznijeti prijedlog. Amandmani, za koje sam se ja izjasnio kao predstavnik predlagatelja, ići će u izglasavanje. Vi možete reći da ne želite reći ciljane izmjene. Neće biti ničega od navedenog. Preuzet ćemo odgovornost. U ovim dopunama nema više inicijativa. Što se tiče odbora, morao se izjasniti – rekao je među ostalim.

Uslijedila je pauza od 15 minuta kako bi se mogao sastati odbor. Predsjednik Odbora Vejić je rekao da se drže stava predlagatelja da se ne uvrste dva amandmana.

Uz 20 glasova protiv, i tri za, prvi amandman nije uvršten. Također, drugi amandman nije dobio potporu većine.

S 20 glasova za usvojena je odluka o izradi Ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist