Aktualno

Županija uložila u školstvo 8,4 milijuna kuna

ulaganja mediji

Županija je tijekom godine u osnovne i srednje škole uložila 7,67 milijuna kuna, a od toga je 7,5 milijuna kuna uloženo u kapitalne projekte i investicije, a 170 tisuća kuna u školske projekte.

Za stipendiranje 80 učenika i studenata izdvojeno je dodatnih 750  tisuća kuna.

Pročelnica za obrazovanje, kulturu i sport Marijeta Hladilo izvjestila je župana Nikolu Dobroslavića o svim rezultatima tokom 2012. godine, te tom prilikom istaknula najbitnija ulaganja.

-Od većih ulaganja u 2012. godini na području naže županije izdvojila bih ono u  OŠ Braća Glumac na Lastovu u vrijednosti od 1,22 milijuna kuna , a sve  kako bi se otklonile posljedice šteta koje je ovom objektu nanijelo olujno nevrijeme  koje je u cijelosti uništilo pokrov objekta a djelomično urušilo krovnu konstrukciju i oštetilo  prozore i stropnu žbuku u cijelom objektu – naglasila je pročelnica Hladilo.

Izvedena je i rekonstrukcija krova OŠ Cavtat u Cavtatu, s 400 tisuća kuna  je sufinancirana je  gradnju sportske dvorane u  OŠ Smokvica, a u OŠ Ston je financiran glavni projekt dogradnje sportske dvorane te se uskoro očekuje izdavanje građevinske dozvole. U Turističkoj i ugostiteljskoj školi u Dubrovniku napravljena je mehanička ventilacija novog kabineta kuharstva tako da će naši budući kuhari imati bolje uvjete za obavljanje prakse i priliku koristiti se suvremenijom opremom. U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku nastavljena ugradnja sustava klimatizacije.

-Jedna od važnijih investicija svakako je i 615 tisuća kuna uloženih u nastavak druge faze dogradnje SŠ Petra Šegedina na Korčuli. Također moram naglasiti da su sredstva u iznosu od 140 tisuća kuna utrošena u kupnju dva klavira i to za učenike Pučkog otvorenog učilišta u Pločama kao i za učenike Osnovne glazbene škole u Metkoviću. Proces kvalitetnog ulaganja u školske objekte truditi ćemo se  nastaviti i  dalje- izjavila je Hladilo.

Županija je osnivač 27 osnovnih i 14 srednjoškolskih ustanova koje u školskoj godini 2012/13. pohađa oko 12.000 učenika, a svake godine raspisuje i natječaj na koji se škole mogu javiti sa svojim projektima, a za koje  je u 2012. godini izdvojeno 170 tisuća kuna.

-Ulaganjem u školske projekte želimo pripomoći ostvarenju  kvalitetnijih obrazovnih ciljeva  kroz projektni i timski način rada u kojemu svaki učenik dobiva određeni zadatak i odgovornost, a ujedno se kroz rad u projektu koji je dobro i detaljno isplaniran ostvaruje učenje i razvija kreativnost svakog pojedinca- kazala je  Hladilo i nabrojala neke od projekata.

-Gimnazija Metković je, u suradnji sa  Veleposlanstvom Njemačke i Goethe Institutom, radila na projektu pisanja i ilustriranja slikovnice na njemačkom jeziku omogućava razvoj kreativnosti djece, druženja i radionice. Učenici  OŠ Gruda i  Blato izrađivali su  domaće ekološkog sapuna te izradili vlastite suvenire,  u OŠ Petra Kanavelića  zasadili su ljekovito, začinsko i aromatično bilje otoka Korčule u školskom vrtu te tako oživotvorili nastavu Prirode i Biologije, podučili učenike i lokalno stanovništvo o prepoznavanju, koristima i zaštiti bilja, uredili okoliš škole, a sve kako bi potakli naviku zdravog načina života i prehrane. Umjetnička škola Luke Sorkočevića, Ženski učenički dom i srednja škola Blato  kroz međunarodne suradnje sa učenicima iz Mađarske i Austrije uče o drugim kulturama i narodima, kao što i  promiču hrvatsku kulturu, održavaju koncerte  te promiču djela hrvatskih skladatelja.

Učenici OŠ Ante Curać Pinjac Žrnovo, OŠ Opuzen i Srednja poljoprivredna  i tehnička škola Opuzen pripremili su tiskanje knjiga na temu tradicije i povijesti  škola, te o  tradicijskim, prirodnim, kulturnim i povijesnim sadržajima koje polako odlaze u zaborav jer nisu nigdje zapisane. Učenici OŠ Ston i OŠ Slano su oživili folklor svoga kraja kroz plesanje Linđa, šivanje nošnji, a sve kako bi njegovali tradiciju i održali kulturnu baštinu svoga kraja.  Učenici Gimnazije Dubrovnik proučavali su  humanitarne i  zdravstvene  institucije Dubrovačke Republike, pisali stručne radova, te će izraditi  brošuru u svrhu njegovanja kulturne baštine i povijesti starog Dubrovnika- zaključila je Hladilo.
 

Pročitajte još

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist