Županija

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić o Peskariji: Ne možemo se miriti s time da ministarstvo nađe toliko pogrešaka u postupku

peskarija

Počela je trinaesta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon vijećnićkih pitanja, pred vijećnicima je dnevni red od 17 točaka. Jedna od točaka su i Prijedlozi odluka o dodjeli javnih priznanja Dubrovačko-neretvanske županije, povodom Dana Županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića, 12. svibnja.

Nikola Duper (SJG) više nije županijski vijećnik. Naime, mandatni odbor je jutros zasjedao i donesena je odluka o tome da je krajem travnja Nikola Duper dao ostavku na vijećnički mandat. Njegovo mjesto je zauzeo Stijepo Radić (Zaokret), izvijestila je predsjednica Odbora Irena Korda.

Mario Galov (HSP/MOST): Napunili smo dvije godine otkad imamo helikoptersku medicinsku službu. Zanima me je li županija napravila korake kako bi se ostvarili heliodromi na području Doline Neretve?
Školjkaši su pretrpjeli štetu koju im je napravila riblja populacija. Radi se o grani koja obilježava naš kraj. Ima li županija načina kako podržati ljude koji su pretrpjeli takvu štetu?

-Veoma smo zadovoljni da nam već dvije funckionira cjelogodišnja hitna medicinska služba. To je važno zbog činjenice da nam je županija ‘rastegnuta’ te je bitno postići zlatni sat, osigurati po mogućnost da svakom unesrećnom pružimo pomoć unutar jednog sata. Tome je pridonijela hitna medicinska služba. Broj intervencija u dvije godine je više od 750, što znači da smo u prosjeku imali jednu intervenciju dnevno. Želimo da ta helikopterska služba bude modernija, Ministarstvo zdravstva ima jedan plan da se uspostavi cjelogodišnja hitna helikopterska služba uspostavi u drugim dijelovima Hrvatske, tako i u našoj županiji. Naš prijedlog prema ministarstvu je središnja lokacija, vidjet ćemo hoće li biti prihvaćen. Inzistirat ćemo na tome da prvo održimo ovu službu trajno. Naš će biti prijedlog biti da središnji heliodrom bude u našoj županiji, točnije u Opuzenu – kazao je župan Nikola Dobroslavić.

-Školjkari su doista imali određene štete. To nije prvi put. Imamo štete na kamenicama prevenstveno, nešto i na mušulama. Ministarstvo je izlazilo ususret školjkarima te pomoglo i mislimo da će to tako biti dalje. Ako to ne bude tako, spremni smo razmotriti druge načine pomoći školjkarima. S ministarstvom radimo na tome da unaprijedimo školjkarstvo u našoj županiji – dodao je.

Teo Andrić (HDZ) rekao je da se dosta ‘medijske bure’ vezano za situaciju u Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik i dodjelu koncesije na Peskariji. Spominju se, kako kaže, nezakonite radnje i djelovanja. Pitao je župana li upoznat sa situacijom u Županijskoj lučkoj upravi Dubrovnik i što se tu događa?

Također, postavio je pitanje o brzoj cesti. Isto tako, rekao je da se samo jedna osoba među gradonačelnicima i načelnicima s otoka Korčule došlo na otvaranje Stonske obilaznice.

-Što se tiče koncesija u Portu, imali smo četiri koncesijska područja koja su utvrđena nakon provođenja arhitektonsko-urbanističkog natječaja koji je regulirao i pokrivenost samog terena objektima, misleći na stolove i druge objekte za ugostiteljstvo, koji je na novi način regulirao cijenu tih koncesija. Napravili smo veliki iskorak jer smo s Gradom Dubrovnikom i Konzervatorskim odjelom, na osnovu javnog natječaja dobili nekoliko rješenja. Odabrali smo najbolje i utvrdili smo četiri područja koncesioniranja te da moraju biti znatno skuplja od onih koji su do tada vrijedili prema ugovorima koji su bili veoma stari. Od ta četiri područja, tri su uredno koncesionirana po novim cijenama. Na četvrtom natječaju smo imali žalbe koje su išle drugostupanjskom tijelu, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Prva odluka o dodjeli koncesije bila je poništena te je Županijska lučka uprava Dubrovnik morala ponoviti postupak. Obaviješteni smo da je taj postupak u dijelu koji se tiče Županijske lučke uprave završen. Međutim, i na taj postupak je opet bila žalba, od drugog ponuditelja, na što imaju pravo. To nam doista otežava cijelu proceduru. No, tako moramo postupati. Sad je to na drugostupanjskom tijelu – rekao je. O rješenju koje je izdalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje se pojavilo u medijima, rekao je župan da je doista vidljivo da ‘nije dobro napravljena odluka o dodjeli koncesije’.

-Županija je naložilla Upravnom vijeću Županijske lučke uprave i ravnatelju da utvrdi kako je do toga došlo te da utvrdi sankcije. Ne možemo se miriti s time da Ministarstvo nađe toliko pogrešaka u postupku. To će morati raščistiti upravno vijeće ustanove i ravnatelj. Upoznati smo da se oko tih postupaka radi kriminalističko istraživanje. To je stvar organa koje to provode, nemamo s time nikakvih problema. Vidjet ćemo što će donijeti istraživanje te hoćemo li kao osnivač morati daljnje intervencije – rekao je.

-Županijska lučka uprava nije sklapala nikakve ugovore prije nego je dobila rješenje drugostupanjskog tijela, što je ispravno. Tako ni sad nemamo nikakav ugovor, dok od ministarstva ne dobijemo kao ŽLUD pravorijek je li uredno odabran najpovoljniji ponuditelj ili nije. Radi se o dva različita ponuditelja. Očito je da nije bilo baš nekog pogodovanja, nego da se više radi o nekom nesnalaženju ili nedoraslosti tom postupku – kazao je.

Primijetili smo da na otvaranju obilaznice nije bilo nekih nekih gradonačelnika i načelnika.

-Neke političke opcije su ignorirale dolazak. Mislim da je to jadno – rekao je među ostalim župan.

Ivo Karamatić (SDP) podsjetio je kako župan Nikola Dobroslavić prošle godine nije pozvao predsjednika Zorana Milanovića na Dan Županije i time nije poštovao najvišu instituciju u državi.

Smatra da je otvaranje Stonske obilaznice bio predizborni skup.

-Predsjednik, koliko god ga voljeli ili ne, prije dva dana je sjedio na obilježavanju akcije Bljesak. Ne moramo se slagati, simpatizirati. Kažem vam – nismo svi isti. Netko je puno puta pokazao demokratsku zrelost, a netko opetovano pokazuje svoju nedemokratsku nezrelost. Demokracija je nešto čemu se svi trebamo učiti, braniti i poštivati u svakom trenutku. Jeste li poslali pozivnicu za Dan županije predsjedniku Republike Hrvatske? – dodao je među ostalim Karamatić.

Zatražio je objašnjavanje dijelova poslovnika te je došao u laganu prepirku s predsjednicom Županijske skupštine Terezinom Orlić.

Župan je rekao da je politička odluka nekih načelnika i gradonačelnika da se ne dođe otvaranje Stonske obilaznice i ponovio da smatra da je to jadno.

-Moje je pravo da kao čelnik regionalne samouprave kažem svoje mišljenje – kazao je.

-Poštujemo funkciju predsjednika države, no nigdje ne postoji obveza županije da poziva bilo koga na županijska događanja. Ni ovaj put nećemo pozvati predsjednika Milanovića. Razlozi koji su vrijedili kad ga nismo pozivali prošli put, vrijede i dalje. Njegovi nastupi su potpuno isti. Njegovo pravljenje štete državi potpuno je isto. Nećemo mu davati pozornicu za takve nastupe u našoj županiji. Pozivat ćemo one za koje mislimo da mogu pridonijeti određenom događanju. Ne radi se ni o kakvom političkom neslaganju s predsjednikom države – kazao je među ostalim župan.

-Ovo nije vaša politička prćija! Mislim da bi Milanoviću bilo ispod časti da sjedi pored vas – rekao je među ostalim Karamatić.

Ivica Dajak (NEZ/MOST) je postavio pitanje o eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave. Kazao je među ostalim da nije uključeno izjašnjavanje roditelja o navedenom. Pokrenuo je javnu inicijativu kojom se želi uvesti zatraživanje suglasnosti roditelja i učitelja. Podsjetio je kako je program predstavljen ad hoc.

-Ne zna se tko je radio program, koje institucije. Meni je skandalozno kad čujem ministra da će nešto u hodu rješavati. Podržavam ulaganje u školstvo, međutim se bojim da se u ministarstvu ne pitaju koliko će kvalitetno odraditi reformu, već u kojem roku – dodao je.

Župan je rekao da je pozvan bio na prezentaciju prijedloga.

-Razmišlja se o takvom konceptu. Bit će prostora i vremena za konzultacije sa svima. Tomu i eksperiment služi, kako bi organizator vidio je li funkcionira, ali i da roditelji mogu dati ocjenu i primjedebe. Osobno mislim da je to dobar sustav, ali bilo je puno pitanja oko detalja i sasvim sigurno to nije dorađeno te će ministarstvo to morati dorađivati kroz postupak – naglasio je.

Podsjetio je kako su predviđene četiri godine eksperimentalnog rada.
-U načelu je dobro, treba konzulitrati sve roditelje, ali oni su već konzultirani kroz razne odbore. Četiri godine će pokazati jesmo li mi u istoj situaciju kao druge zemlje – rekao je.

Dajak je rekao da nije zadovoljan odgovorom.

-Želim kao roditelj biti odgovoran i želim pomoći oko domaćeg rada. Roditelj sam prvašića. Što ćemo s njegovih četiri godine života ako utvrdimo da program ne valja? Neodgovorno je bilo pristupati provođenju nečega ako to nije kvalitetno provedeno na papiru – kazao je među ostalim.

Ante Damić (HDZ) podsjetio je kako je jedna politička opcija, misleći na Srđevce, poslala priopćenje o deset godina od referenduma o gradnji golf parka na Srđu.

-Pročitao sam u medijima kako se SJG hvali time da je štitio grad od korupcije. To je pozitivno. Međutim tamo su zaobišli jednu istinu. SJG i njegove povezane strukture stalno su koristile mantru da je županija morala temeljem odluke o donošenju prostornog plana trebala smanjiti obuhvat. Trebala bi jasno reći javnosti da su podnijeli žalbu Visokom upravnom sudu i da je odbijena. Tamo je rečeno da županija nije trebala vratiti obuhvat golfa na Srđu vratiti s 310 na 100 hektara. Moramo se držati istine. Pozivam da to ne koriste kao argumentaciju – rekao je župan.

Marko Mujan (NEZ/MOST) govorio je među ostalim o poskupljenju kamenica, a komentirao jesu li za to odgovorni iz udruge školjkara.

-Kolika je cijena, to određuje tržište. Volio bih da su manje cijene, no ja se ne bih u to uplitao – dodao je. Ponovio je da će pomoći školjkarima, ‘lobirajući u ministarstvu i sa svojim sredstvima’.

-Radimo analize, radimo studije kako ne bi došlo do zasićenosti Malostonskog zaljeva i da ne bi došlo do pada kvalitete kamenice – naglasio je.

Također, vijećnici su usvojili dodjelu koncesije na pomorskom dobru za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra – kupalište Vranac u Veloj Luci, Općina Vela Luka kao i prijedlog odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja pomorskog dobra radi obavljanja djelatnosti akvakulture na lokaciji uz otok Galičnjak H2-2, Općina Mljet.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist