Županija

NIKOLA DOBROSLAVIĆ: Brza cesta nam treba nužno i od toga nećemo odustati!

brza cesta zupa 1

Dobili smo lijepu vijest, odobrena su sredstva za financiranje OŠ Cavtat, što je bitan projekt za Konavle – rekao je na Županijskoj skupštini vijećnik Teo Andrić koji je zatražio od župana više podataka o tome.
Župan Nikola Dobroslavić čestitao je svima uključenima u projekt naglasivši kako je to početak nove kvalitete u osnovnom školstvu.
Drugo pitanje Andrića odnosilo se na Pelješki most, koji po nekima Neretvi nije donio ništa dobro. Župan je rekao kako je mostom donio veliki napredak i tom županijskom kraju.
-Neretvanska dolina sad je bliža i za sve vidove turizma te može koristiti potencijal gostiju s južnog dijela županije i to je odlična stvar za cijelu Županiju pa i za Dolinu Neretve – smatra župan.
Andrić nije propustio pitati ni za najnovija svojatanja naše povijesti.
-Svjedoci smo da se u susjednoj Crnoj Gori pojavljuju plakati kojima se svojataju dubrovački velikani koji se prikazuju kao Srbi. To nije prvi put, već nekoliko godina pokušavaju iskriviti povijest. Koliko su ovakvi potezi opasni za našu kulturu, povijesti i identitet? – pitao je Andrić župana.
-Tome se najoštrije suprotstavljamo. Sad se pojavila serija jumbo plakata u Crnoj Gori. Nevjerojatna drskost je da se hrvatski velikani iz dubrovačke povijesti svojataju kao srpski te služe za razvoj velikosrpskog projekta Srpski svet. Nećemo nikad pristati na te podvale i pokušaje krađe i laži. Kao što smo se tome suprotstavili 1991. godine, u budućnosti ćemo to moći puno lakše napraviti i ne dolazi u obzir revizija povijesti. Preporučio bih im da ne kradu tuđe i da ne promišljaju na hrvatsko područje Dubrovnika. Promptno je reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova, a mi ćemo naš stav čvrsto držati. Ne damo nikome ništa što je dubrovačko i hrvatsko – zaključio je.
Vijećnica Fani Favro Bukvić pitala je hoće li se uopće otvoriti ljekarna u Općoj bolnici Dubrovnik. Župan je istaknuo kako je to bila inicijativa Ljekarne Dubrovniku, koju je županija podržala, ali i Bolnica koja je dala prostor u zakup.
-To je dobar projekt. Krenuo je postupak dobivanja svih suglasnosti. Predmet je još uvijek u Ministarstvu zdravstva. Bilo je rezervi od strane i Ljekarničke komore i nekih sindikata. Ne znamo zbog čega to nekome smeta, ali očito su bili pitani u tom postupku. Razgovarali smo s ministrom zdravstva i zamolili ga da se pomno razmotri taj predmet koji je po nama dobar i koristan. Riješio bi dijelom i pitanje dežurstava. Postoji ugovor između Ljekarne i OB Dubrovnik. Čekamo ministarstvo na konačan odgovor – rekao je župan.

Odgovarajući na pitanje Ante Damića oko brze ceste, župan je rekao kako struka mora odabrati najpovoljniju trasu koja mora biti prihvatljiva za okoliš. Tada bi se išlo u projektiranje.

-Nama ta cesta treba žurno! – istaknuo je Dobroslavić napomenuvši kako ona mora ići odmah, a sve ostalo će odrediti struka. Osvrnuo se i na autocestu do Osojnika.

-Naš prioritet, koji su nam nažalost često osporavali, jest da autocesta mora ići od Osojnika do čvora Metković. Došli smo do faze kad imamo financije za njenu gradnju – rekao je između ostaloga župan.

Cvijeto Cvjetković (HSU) pitao je župana je li zadovoljan novim Zakonom o pomorskom dobru te što on znači za našu županiju.

-Novi zakon je dobar i popravlja situaciju. Podržali smo ga, sudjelovali smo i u njegovoj izradi te je potvrdio rješenja koja smo primjenjivali i kod starog zakona – rekao je župan te istaknuo kako su sve koncesije otvorenog tipa te da na svima mora biti pristup građanima, što je novim zakonom jasnije precizirano.

-Nismo suglasni oko postupanja koja se događaju na pomorskom dobru. S jedne strane imamo primjere ili se sumnja na zatvaranje pomorskog dobra, ali i uzimanje pravde u svoje ruke te nasilno otvaranje pomorskog dobra građanima, što je neprihvatljivo. Oboje je neprihvatljivo. Malo nas čudi da su neke političke stranke i istaknuti pojedinci stali na stranu uzimanja zakona u svoje ruke određenih aktivista. Aktivizam je dobar, on treba upozoriti na neuredna korištenja pomorskog dobra, ali nitko ne može intervenirati osim ovlaštenih tijela – smatra župan.

Pero Jerković osvrnuo se na Iva Dragića protiv kojega je, rekao je u svom pitanju, podignuta optužnica te se spominju malverzacije s određenim sredstvima i šteta nanesena županijskom proračunu. Zanimalo ga je je li on još uvijek tajnike Zajednice športa Dubrovačko-neretvanske županije te što je s optužbama.

-Je li stvarno oštećen županijski proračun? – pitao je Jerković.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako će se pitanje proslijediti Zajednici športa jer Dragić nije zaposlenik Županije niti je Županija nadležna.

Jerković je na to istaknuo kako se njegovo radno mjesto plaća iz proračuna Županije.

Vijećnica Anita Miljas osvrnula se na rokove za završetak Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Zanimalo ju je, naime, hoće li se rokovi ispoštovati. Župan Dobroslavić rekao je kako je bilo određenih kašnjenja, no i kako se inzistira da sve mora biti završeno do konca ove godine kad ističu rokovi za korištenje EU sredstava.

-Bilo bi neodgovorno ne iskoristiti ta sredstva, ali nažalost ovisimo o izvođačima radova – dodao je.

 

Pročitajte još

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist