Grad

Znate li što je certifikat ‘Prijatelj mora’?

page 6

Izvršni direktor Svjetske organizacije za održivost Paolo Bray dodijelio je u petak u Dubrovniku ravnatelju Instituta za more i priobalje Nenadu Antoloviću certifikat „Prijatelj mora” za dubrovački Akvarij, u sklopu istoimenog projekta promidžbe zaštite okoliša i održivog djelovanja.

Za dobivanje ovog certifikata akvariji moraju zadovoljiti više uvjeta koji uključuju robusnu održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost kao i održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat ujedno osigurava najviše standarde za dobrobit životinja te onemogućuje lov na sisavce, osim uz posebne iznimke. Naglasak je na zaštiti mora i održivom djelovanju ustanova čime se opravdava opis iz naziva certifikata – prijatelj mora.

Antolović je istaknuo kako su u postupku certificiranja uspješno ispunjeni svi potrebni uvjeti: održivo poslovanje, gospodarenje otpadom i društvena odgovornost te održavanje godišnjih obrazovnih tečajeva za posjetitelje.

„Najveći naglasak je na vrstama u akvariju, jer treba probati nabaviti što više organizama iz uzgoja, a ne iz prirode. Također, treba izbjegavati držanje zaštićenih ili ugroženih vrsta, a kod nas su to koralji koje ne držimo”, izjavio je Antolović i dodao kako je većinu uvjeta dubrovački Akvarij u svom radu još i prije ispunjavao.

„Još od ranije imamo bazen za karantenu, a sustav praćenja kvalitete mora smo unaprijedili novom opremom, gdje ćemo svakodnevno s automatske sonda Internetom dobivati podatke i na vrijeme reagirati”, rekao je Antolović.

Izvršni direktor Svjetske organizacije za održivost Paolo Bray istaknuo je kako certificiranje može biti vrlo važan alat u postizanju opipljivih rezultata u očuvanju prirode.

„Certifikat ‘Prijatelj mora’ najprije se ticao morske hrane iz održivih ribogojilišta i akvakulture. Tako javnost zna da takvi proizvodi dolaze iz održivih djelatnosti”, rekao je Bray.

Bray je poručio kako akvariji promiču ljepotu i raznovrsnost morskog života, ali mogu imati i loš utjecaj na okoliš, ako jedinke određenih vrsta nabavljaju ribolovom, a ne iz održivih ribogojilišta. Dubrovački Akvarij ispunio je i važan uvjet o dobrobiti riba.

„Certifikatom potvrđujemo da u Akvarij stižu organizmi iz održivih ribogojilišta te da se ne utječe na ugrožene vrste. Znamo da su ribe osjetilna i društvena bića. Osjećaju bol i stres pa provjeravamo da se to u ovakvim akvarijima ne događa”, istaknuo je Bray.
Certifikat „Prijatelj mora” dodjeljuje se od 2008. godine, a uz Dubrovnik i Pulu na popisu nositelja su Akvarij AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Ujedinjenom Kraljevstvu, Aquarium Rubrum u Italiji i hrvatski Aquarium Pula.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist