Aktualno

Zbog obružavanja roditeljima 5 tisuća kuna kazne!

shutt ucionica

Obružavanje bi moglo skupo koštati roditelje čija djeca namjerno izostaju iz škole. Roditelji se, naime, u slučajevima da im djeca neopravdano izostaju s nastave suočavaju s kaznom i do 5 tisuća kuna.

Kako donosi Glas Slavonije, na Prekršajnom sudu u Osijeku ove je školske godine bilo čak 30-ak prijava za taj gospodarski prekršaj, a prema izjavi Željke Ravlić- Bubalović, zamjenice predsjednice Prekršajnog suda, riječ je uglavnom o izostancima učenika koji dolaze iz nesređenih obitelji.

Zakonu o osnovnom školstvu propisuje obvezno školovanje, ali postoje i slučajevi kada roditelji ne šalju djecu u školu, odnosno učenici sami ne dolaze na nastavu da to roditelji i ne znaju, izjavila je Ravlić-Bubalović, dodavši da u trenutku kad se skup veliki broj neopravdanih sati, ravnatelji obavještavaju Ured državne uprave o izostancima i potom se javljaju sudu.

– Uglavnom je riječ o djeci koja dolaze iz nesređenih obitelji, a najčešće dolaze učenici od šestog razreda osnovne škole pa sve do završnog razreda srednje. Mi imamo mogućnost izreći samo opomenu, no to tek u slučaju kad je do izostanka došlo prvi put, dok u slučaju ponavljača izričemo kaznu – izjavila je za Glas Slavonije Željka Ravlić-Bubalović, napomenuvši kako se rješavaju i slučajevi kada roditelji bez opravdanog razloga ne upišu dijete u prvi razred osnovne škole.
 

Pročitajte još

Atletska staza prijavljena na financiranje iz EU fondova

Dulist

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist