Aktualno

Zbog golfa se uklanja repetitor sa Srđa!?

srdj repetitor 02

Gdje je nestao odašiljač na Srđu? – pitanje je koje je postavio Tigran Vržina, direktor sektora inženjeringa u državnoj tvrtci Odašiljači i veze, investitorima gradnje golf terena na Srđu.

Naime, Vržina je pitanje o sudbini odašiljača, koji je čudnovato nestao iz vizualizacije tvrtke Razvoj golf, investitora projekta na Srđu teškog samo u prvoj fazi 1,2 milijarde kuna, kao i iz prošlog tjedna predstavljene Sudije utjecaja na okoliš, postavio na javnoj raspravi pred mnoštvom Dubrovčana.

Prezenteri studije rekli su mu kako nemaju odgovor na to pitanje te da u njihovom idejnom rješenju odašiljač stoji tamo gdje je i danas. Potom se za riječ javio prokurist Razvoj golfa Ivan Kusalić koji je Vržini odgovorio kako odašiljača na Srđu nema ni u vizualizaciji niti u studiji budući da su iz razgovora s konzervatorima došli do zaključka kako je taj objekt nespojiv s tvrđavom Imperial i zato je uklonjen.
 
Projekt krivotvoren?
 
No, ako je u prvotnom idejnom rješenju odašiljač bio ucrtan, a kasnije je, očito intervencijom Razvoj golfa, maknut, dalo bi se zaključiti, što nam tvrde i upućeni u ovu problematiku, kako je netko krivotvorio projekt.

Zanimljivo je spomenuti kako predstavnici investitora po pitanju eventualnog uklanjanja odašiljača i zgrade u kojoj se on nalazi nisu, po saznanjima Vržine, uopće kontaktirali vlasnika – Republiku Hrvatsku, odnosno državnu tvrtku Odašiljači i veze. Odašiljači i veze ovog će tjedna po pitanju odašiljača i njegove sudbine poslati i dopis investitorima i nadležnim gradskim institucijama.

– Uklanjanje jednog takvog objekta sa Srđa svakako bi imalo utjecaja na lokalnu zajednicu, a u predstavljenoj Studiji utjecaja na okoliš nije uzet u obzir i taj utjecaj. Stoga ćemo gradskom uredu za urbanizam i uputiti dopis – rekao nam je Tigran Vržina.

Na pitanje jesu li investitori uopće kontaktirali tvrtku Odašiljači i veze zbog eventualnih razgovora i dogovora o sudbini ovog objekata na Srđu, Vržina ističe kako po njegovim saznanjima to nije rečeno, već se o svemu doznalo zapravo iz prezentacije projekta i studije u kojoj se repetitor 'zagubio'.
 
50 godina nikome nije smetao
 
No, sve i kad bi Odašiljači i veze pristali na njegovo uklanjanje to iziskuje i određena financijska sredstva. Stoga je pitanje – tko bi takav projekt platio? O svemu bi se dakako trebalo razgovarati između investitora i vlasnika, što nije učinjeno.

– Taj objekt na Srđu postoji već 50 godina i on je matični objekt za to područje – rekao nam je Vržina, zaključivši kako OiV nisu išli u daljnju razradu gdje bi se eventualno odašiljač mogao premjestiti jer ih po tom pitanju nitko nije niti kontaktirao.

Gotovo identičnu situaciju imali smo i prije nešto više od dvije godine, točnije krajem 2010. godine kad se također pisalo kako 'Razvoj Golf' repetitor želi ukloniti. Ni tada u Odašiljačima i vezama o takvoj želji investitora nisu znali gotovo ništa.

Kako i zašto je odašiljač na Srđu u planovima i projektima izbrisan te zašto nitko nije o svemu kontaktirao vlasnika odašiljača, državnu tvrtku 'Odašiljači i veze' pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Hrvatska u polufinalu Europskog prvenstva nakon pobjede protiv Grčke

Dulist

Napustio nas je Nevenko Bilobrk u 96. godini života – legenda dubrovačkog urbanizma

Dulist

MATO FRANKOVIĆ “Zona posebnog prometnog režima je neophodna – dnevno kroz nju prođe 12 500 vozila”

Dulist