AktualnoUrednički izbor

ZAVRŠNI RADOVI NA DOMU ZA STARIJE Dubrovački umirovljenici će smještaj u Gružu plaćati kao Konavljani na Grudi

dom umirovljenika gruz

U tijeku su završni radovi na budućem domu za starije i nemoćne u Gružu, a ono što sve one koji čekaju na mjesto u domu zanima jest cijena. Na to se tijekom obilaska radova osvrnuo i gradonačelnik Mato Franković, naglasivši kako na svakodnevnoj bazi dobiva takve upite.
-Cijena će biti identična cijeni doma umirovljenika na Grudi i neće biti ni veća ni manja od nje – rekao je gradonačelnik. Novinare je naravno zanimala koja je to približna cijena na što je rekao kako je ona trenutno oko 7 tisuća kuna, ali…
-Nemojte me uhvatiti za riječ, ali ćemo imati istu kvalifikaciju cijena pod jednakim uvjetima kao što je to na Grudi – objasnio je gradonačelnik, na što su novinari ustvrdili kako Konavle ipak svojim umirovljenicima daju određeni popust. Hoće li ga dobiti i Dubrovčani? O tome, rekao je, kad dođe vrijeme, te napomenuo kako će se u okviru financijskih mogućnosti osiguravati posebni uvjeti kao što se to radi i u svim ostalim gradskim ustanovama.
-Imamo dom koji nije u mreži domova i cijena će biti ista cijeni koja je u domu na Grudi. On je popunjen i ne vidimo razloga zašto i ovaj ne bi bio popunjen – rekao je te napomenuo kako su na području Dubrovnika samo dva doma u mreži domova.
-Imamo i privatnih domova na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije i isto su tako dobro popunjeni i rade normalno – rekao je gradonačelnik, koji ne vidi očito problem u nešto većoj cijeni smještaja. Mi ćemo, dodao je pri tome, i dalje čuvati leđa naših umirovljenika kao što radimo godinama sa subvencijama na mirovine, s besplatnim pokazima…
-I dalje ćemo biti partneri umirovljenika. Ovo ne radimo radi sebe već radi njih – zaključio je na temu cijena.
Na početku obilaska istaknuo je kako je Grad prije mjesec dana osnovao ustanovu za starije i nemoćne osobe Ragusa, koja će preuzeti objekt doma u Gružu, a krajnji cilj jest otvaranje doma ispod Opće bolnice. Doznali smo i zašto dom ne može biti dio mreže domova, što se, kaže gradonačlenik, znalo od samog početka projekta.
-U ovom prvom koraku obzirom na kapacitete i gabarite ovog doma on ne može biti dio mreže domova, ali kako smo planirali kroz osnivanje javne ustanove u trenutku izgradnje velikog doma vjerujemo da će onda i ovaj postati sastavni dio navedenog doma – napomenuo je gradonačelnik.
Zanimalo nas je koje to konkretno uvjete gruški dom ne zadovoljava za mrežu domova te je li se to znalo od samog početka projekta gradonačelnik je odgovorio:
-Znalo se od prvog dana da ovaj dom umirovljenika neće moći biti dio sustava mreže domova, isto kao što dom na Grudi od otvaranja nije u sustavu mreže domova. Da bi jedna ustanova postala dio mreže domova potrebni su određeni gabariti i standardi, a sve to imat će dom umirovljenika ispod Opće bolnice Dubrovnik – iznio je gradonačelnik.
Ono što kad su radovi u pitanju treba istaknuti jest kako nakon ishođenja uporabne dozvole slijedi opremanje doma, ali i natječaj za korisnike.
-Već su izrađeni nacrti i vjerujem da se u idućih desetak dana započinje izrada samog namještaja. Sve ovisi o tome koliko će proizvođaču trebati za dopremu opreme. Vjerujemo da neće trebati više od mjesec i pol do dva dana da se instalira i postavi i nakon toga, kad dom bude skroz opremljen, započet ćemo i s javnim natječajima – rekao je gradonačelnik te napomenuo kako se treba provesti i natječaj za ravnateljicu, odnosno ravnatelja ustanove Ragusa, ali i oni za zapošljavanje osoblja.
-Sve to nas čeka u nadolazećim mjesecima. Vjerujem da ćemo ne dalje od Božića sve to skupa riješiti i da ćemo u tim okvirima i raspisati sami natječaj za primanje prvih korisnika doma umirovljenika u Gružu – zaključio je.

Pročitajte još

OPREZ! Kamena gromada pala na cestu za Bosanku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

NESLUŽBENO Sukobili se gosti iz Gruzije, potezalo se hladno oružje

Dulist