Aktualno

ZAVRŠIO BIJELI ŠTRAJK S dubrovačkog suda poručuju: Štete nema ili je neznatna!

sud cekic

Dubrovački suci u štrajku su, za razliku od nekih drugih gradova, bili potpuno ujedinjeni. Naime štrajkalo ih je 100 posto. Isti je slučaj i s državnim odvjetnicima. Tzv. ‘bijeli štrajk’ nije privolio premijera na popuštanje. Za ovoga mandata indeksacije biti neće – kategoričan je Plenković. Pod obrazloženjem da je ovo bio ‘štrajk upozorenja’ predstavnici Udruge hrvatskih sudaca, nakon sastanka s vladajućima, 1.veljače su objavili da obustavljaju štrajk. Isto su sutra dan učinili i državni odvjetnici. Od ponedjeljka se sve vratilo u normalu i na dubrovačkom sudu. Novi sastanci s vladajućima su zakazani, a u međuvremenu treba nadoknaditi ono što se nije odradilo kroz 12 dana štrajka. Koliko se toga ‘nakupilo’ i hoće li građani ispaštati interesirali smo se na Općinskom sudu u Dubrovniku.
-Dio ročišta odgođenih za vrijeme mjera upozorenja koje su trajale od 22. siječnja do 2. veljače odgođen je na način da je odmah zakazano novo ročište, dok će se preostala ročišta zakazati u najranijim slobodnim terminima svake pojedine sudačke referade – rekao nam je glasnogovornik Vlaho Bošković iz čije se izjave iščitava da nekih većih ‘gomilanja’ ni problema nema.
S obzirom da je bila donesena odluka da se ‘bijeli štrajk’ proširi i na obiteljsko – pravne predmete zanimalo nas je kakva je situacija po tom pitanju bila na našem sudu. Jer svima nam je jasno da se radi u pravilu o delikatnim stvarima, naročito ukoliko su u pitanju predmeti koji se tiču maloljetne djece.
-Mogu vam potvrditi da obiteljski odjel ovog suda tijekom trajanja mjera upozorena nije odgađao ročišta koja su se ticala bilo kojih prava djece. S obzirom na navedeno smatramo da zbog provođenja mjera upozorenja na ovom sudu strankama neće nastati bilo kakva šteta, odnosno da će eventualna šteta biti neznatna – pojasnio nam je glasnogovornik te u pogledu plaća sudaca dodao:
-Na posljednjem natječaju koji je proveden za mjesto suca Općinskog suda u Dubrovniku jedno sudačko mjesto nije popunjeno, te da bi se nastavak ovakvog trenda mogao bitno odraziti na rad suda.

Odvjetnička podrška
Iz perspektive velikog broja građana plaće sudaca, koje je Vlada prije štrajka još povećala, čine se više nego pristojnima i oni ne vide razloga za ovakvim mjerama koje nas odriču prava na pristup sudu. Međutim, kako nam objašnjava odvjetnik Dino Hadžiomerović, koji u potpunosti podržava suce i državne odvjetnike u štrajku, nije tu riječ samo o iznosu plaća.
-Razlog za štrajk nije, kako vladajući pokušavaju predstaviti u javnosti, samo povišenje plaća. Suštinski motiv za štrajk je osiguravanje neovisnosti sudstva od izvršne vlasti. Jer ako te stalno može ucjenjivati sa sto eura manje ili više – nisi neovisan! Suci se bore da se plaće reguliraju indeksacijom kako ne bi ovisili o hirovima ministara koji su, jasno, pod kontrolom Vlade – pojasnio nam je Hadžiomerović koji smatra ipak kako odnos plaća sudaca i državnih odvjetnika u usporedbi s plaćama službenika na šalteru sa završenom srednjom školom nije kakav bi trebao biti i kakav jest u razvijenim demokratskim državama.
-Raspon kod nas bi trebao biti onakav kakav je u Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, ali nije isti. Znamo da su u svim suvremenim kapitalističkim zemljama najbolje plaćeni liječnici i suci. Kod nas se još uvijek uspoređuje vrijednost plaća konobara, čistačica i kirurga – kazao nam je Hadžiomerović ističući kako će posljedica ovog štrajka svakako biti.
-Postojale su i posljedice prethodnog štrajka. Postoje posljedice svake ljudske akcije. Ali neka štrajka! Opravdan je! – zaključio je odvjetnik.
U svakom slučaju pregovori vladajućih s jedne te sudaca i državnih odvjetnika s druge strane se nastavljaju. Predmet tih pregovora je sadržaj budućeg Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika. Hoće li postići dogovor ili će opet kroz neko vrijeme u ‘bijeli štrajk’ – živi bili pa vidjeli!

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist

Raspisani natječaji za ravnatelje Lokruma i Dubrovačkih muzeja

Dulist