Crna kronika

ZAVRŠENO KRIMINALISTIČKO ISTRAŽIVANJE 61-godišnjak kružnom prevarom ukrao gotovo 28 tisuća eura

lisice

Služba kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršila je kriminalističko istraživanje nad 61-godišnjakom koji se sumnjiči za kaznena djela gospodarskog kriminaliteta s ukupnom materijalnom štetom u iznosu od 27.778,49 eura.

– Utvrđeno je da je osumnjičeni osmislio poreznu prijevaru koju je proveo preko trgovačkog društva iz Metkovića u kojem je on odgovorna osoba i tri vlasnički povezanih trgovačkih društava. Cilj prijevare je bio izvlačenje novca iz Državnog proračuna Republike Hrvatske preko Ministarstva financija – Porezne uprave temeljem korištenja pretporeza PDV-a – napisali su iz PU DNŽ.

Dodaju kako je osumnjičeni od početka 2021. do kraja 2022. godine temeljem neistinitih i nepotpunih ulaznih računa ispostavljenih od spomenutih vlasnički povezanih trgovačkih društava ili trgovačkih društava koji ne obavljaju gospodarsku djelatnost i trgovačkih društava iz inozemstva, nabavljao razne robe, a temeljem kojih ulaznih računa je omogućio da trgovačko društvo u kojem je on odgovorna osoba u mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost – PDV-a neosnovano iskoristi pretporez PDV-a, odnosno umanji svoju poreznu obvezu u ukupnom iznosu od 6.065,58 eura. Za istu robu je potom ispostavljao nevjerodostojne izlazne račune prema vlasnički povezanim trgovačkim društvima s uračunatom nerealno visokom maržom, a sve u cilju izvlačenja pretporeza PDV-a iz Državnog proračuna od strane spomenutih društava u ukupnom iznosu od 14.069,48 eura.

Isto tako, osumnjičeni je poslovne knjige trgovačkog društva u kojem je on odgovorna osoba vodio na način otežavanja preglednosti poslovanja, odnosno utvrđivanja imovine trgovačkog društva te je za vrijeme blokade žiro računa trgovačkog društva, u suprotnosti sa Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, potpisao ugovor o asignaciji omogućivši jednom od vlasnički povezanih trgovačkih društava naplatu nepostojećeg potraživanja u iznosu od 8.643,43 eura, čime je oštetio druge vjerovnike, počinivši kazneno djelo pogodovanje vjerovnika.

Osim navedenoga, osumnjičeni je počinio kazneno djelo povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, tako što, znajući da je društvo nesposobno za plaćanje zbog neizvršenih osnova za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana te da je račun društva u neprekidnoj blokadi od ožujka 2022. g., protivno Stečajnom zakonu, nije podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad trgovačkim društvom.

– Protiv osumnjičenog slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Metkoviću – istaknuli su iz policije.

 

Pročitajte još

UBOJSTVO U POKUŠAJU NA KORČULI Nožem nasrnuo na izvanbračnu suprugu i teško je ozlijedio

Dulist

Državljanin BiH (36) vozio s 3 promila alkohola

Dulist

Vozio po Lastovu alkoholiziran i pod utjecajem droga

Dulist