GradUrednički izbor

ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE Tri tvrtke iz naše županije ponudile posao Ukrajincima

hrvatski zavod za zaposljavanje hzz

Jesu li HZZ-u Dubrovnik poslodavci na području Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije iskazali interes za zapošljavanjem osoba raseljenih iz Ukrajine na naše područje? Sudeći po odgovorima koje smo dobili iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a i Područnog ureda Dubrovnik, odgovor je – pozitivan.
Hrvatskom zavodu za zapošljavanje javilo se dosad telefonski, putem e-maila: ukrajina@hzz.hr ili kontaktirajući direktno područne urede dvjestotinjak poslodavaca. Od toga ih je troje iz Dubrovačko-neretvanske županije – istaknuli su nam iz HZZ-a, uz naznaku kako se radi o ugostiteljskom objektu u Dubrovniku koji traži djelatnike na pripremi hrane i osigurava smještaj, te o arhitektonsko građevinskom uredu iz Dubrovnika koji traži arhitekta projektanta.

– Također se javio poslodavac s Pelješca, koji nudi sezonsko zaposlenje – dodali su iz HZZ-a.
S obzirom da mobilni timovi HZZ-a na razini Hrvatske obilaze mjesta u koja dolaze izbjeglice, zanimalo nas je i je li i dubrovačka podružnica HZZ-a to isto napravila.

Letci s informacijama
– U Sportskoj dvorani Dubrovnik okupljeno je pedesetak osoba izbjeglih iz Ukrajine, koje se nalaze u privatnom smještaju. Većinom su to majke s malom djecom. Upoznati su sa svojim radnim pravima te su im podijeljeni letci na ukrajinskom jeziku. U letku se nalaze informacije o upisu u evidenciju nezaposlenih. Interes za zapošljavanje je bio mali – naglasili su ovom prilikom iz HZZ-a.

Inače, u trenutku pisanja odgovora u evidenciju nezaposlenih u PU Dubrovnik nije se upisala ni jedna osoba koja ima status stranca pod privremenom zaštitom, a što se tiče funkcioniranja sustava zapošljavanja osoba raseljenih iz Ukrajine putem HZZ-a, iz HZZ naglašavaju kako ‘prije zapošljavanja osoba mora imati reguliran status u MUP-u kao stranac pod privremenom zaštitom, gdje će dobiti iskaznicu i OIB (osobni identifikacijski broj)’.

– Privremenu zaštitu odobrava Ministarstvo unutarnjih poslova na vrijeme od jedne godine te se u tom periodu osobe pod privremenom zaštitom mogu zaposliti bez dozvole za boravak i rad, koja se mora tražiti za državljane trećih zemalja. Osobe pod privremenom zaštitom izjednačene su s hrvatskim državljanima te ostvaruju pravo na na zdravstvenu zaštitu, školovanje, prekvalifikaciju/dokvalifikaciju, uključivanje na tržište rada, pravo na rad, stambeno zbrinjavanje i socijalnu skrb. Proces zapošljavanja, odnosno prijava na HZMO i HZZO, jednak je onome kad se zapošljava hrvatski državljanin – zaključili su u svojim odgovorima za naš tjednik.

61 odrasla osoba i 38 djece
Prema trenutnoj evidenciji Službe traženja, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, 28. ožujka do 11 sati ima evidentirano 99 raseljenih osoba iz Ukrajine i to 61 odraslu osobu i 38 djece.
– Raseljene osobe smještene su u privatnom smještaju na području Grada Dubrovnika te u općinama Konavle i Župa dubrovačka. Svima njima pružena je pomoć koja im je u tom trenutku bila potrebna kao i sve potrebne informacije. Koristimo priliku izvijestiti vas kako smo do sada prikupili 2.063,06 kilograma donacija u hrani i higijenskim potrepštinama. Pripremili smo i podijelili 92 paketa pomoći. Donacije će se do daljnjega moći donijeti u naše prostorije na Kantafigu, Obala pape Ivana Pavla II 61, radnim danom, od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati. Naš tim za psihosocijalnu  podršku istu pruža svima kojima je potrebna. Do danas je ovaj vid pomoći pružen 16 puta – naglasili su nam iz Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik uz veliku zahvalu svima koji pomažu pomagati.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist