Aktualno

Zatvoren Sabor hrvatskih graditelja

graditelji3

Povodom zatvaranja dvodnevnog kongresa Sabor hrvatskih graditelja 2012. nova se ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš obratila sudionicima u svom prvom javnom nastupu nakon što je prisegnula u Hrvatskom saboru.

– Izuzetno mi je drago sto sam prvi dan ministarskog mandata uspjela doći na Sabor hrvatskih graditelja.Mislim da je ovo pravo mjesto na kojem svi zajedno promišljamo kako građevinskoj struci dići ugled i vratiti joj mjesto koje joj pripada u cjelokupnom gospodarstvu RH. Ovo je i prilika da pozovem sve građevinare da se ne boje izazova, da krenu hrabro u nove investicije, a što se tiče ministarstva kojem sam od danas na čelu mogu samo poručiti – krenuli smo odličnim putem i njime ćemo i dalje nastaviti. Novim Zakonom o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata dali smo novi vjetar u leđa struci ,a svi naši planovi vezani su upravo uz oporavak građevinskog sektora kroz jednostavniji način dobivanja dozvola, prostornog planiranja, gradnje. Želimo napokon uvesti red u prostor i maksimalno pojednostaviti procedure – istaknula je.

Sabor hrvatskih graditelja 2012. najveći i najvažniji događaj za građevinare i inženjere ostalih struka. Ovogodišnji je Sabor ponudio sagledavanje aktualnoga stanja struke i prakse te predstavio značajnije projekte i zanimljiva inženjerska dostignuća iz svih područja građevinarstva. Teme o kojima se raspravljalo su željeznička infrastruktura, energetika, infrastrukturna problematika grada Dubrovnika, javna nabava, novi zakoni iz područja prostornog uređenja i graditeljstva, a obradile su se i zajedničke teme: konkurentnost građevinskih tvrtki na inozemnim tržištima, razvoj i financiranje projekata, cjeloživotno obrazovanje, novi materijali i tehnologije, izgradnja i obnovljivi izvori energije, novi trendovi i izazovi u graditeljstvu, računalne metode u graditeljstvu te prirodne nepogode u graditeljstvu.

Predsjednik Hrvatskog saveza građevinskih inženjera, organizatora ovog događaja, Josip Švenda također se prigodnim riječima obratio sudionicima.

– Izuzetna nam je čast što nam se danas pridružila Anka Mrak-Taritaš čime je vidljivo da i Hrvatska vlada smatra graditeljstvo polugom razvoja. Znate i sami da nam je to bio temeljno geslo Sabora 2012. Drago mi je što nam je i u ovim teškim trenucima za našu struku više od 550 ljudi sudjelovalo u radu ovogodišnjeg Sabora, a nipošto ne smijemo previdjeti ni činjenicu da je prijavljeno čak 120 znanstvenih radova. Vjerujemo da je ovo novi početak za našu struku, ali i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo te se nadam da ćemo i dalje imati potporu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao i ostalih državnih institucija – doda je.

Kako se moglo čuti tijekom brojnih izlaganja eminentnih stručnjaka, vrijeme je da se sinergija između teorije i prakse dovede na novu razinu kako bi se ponovno pokrenula ova struka koja će za sobom povući i ostale grane hrvatskog gospodarstva. Ovogodišnji je Sabor bio šesti po redu i tradicionalno se održao u Cavtatu.

Pročitajte još

Hitne intervencije Lučke kapetanije Dubrovnik završile bez stradalih i onečišćenja mora

Dulist

UZ DAN POBJEDE Položeni vijenci u čast hrabrim braniteljima

Dulist

DO 18. KOLOVOZA Zbog tehničkih razloga u prekidu linija Dubrovnik – Budva

Dulist