Aktualno

Zatvara se vrtić Kono! Mališani sele u DOC

zatvaranje vrtic kono 1

Zatvara se vrtić Kono! Vijest je to koju su s nevjericom ovih dana primili roditelji mališana koji pohađaju ovaj dubrovački dječji vrtić na Ilijinoj glavici. Vrtićarci se s Konala uskoro, naime, sele u nove prostore u DOC-u, gdje su u tijeku radovi preuređenja prostora za potrebe vrtića.
Pa iako se smatralo kako se ti prostori, baš poput onih u Solitudu, otvaraju za potrebe otvaranja novih grupa, a sve kako bi se stvorilo mjesto za svu još uvijek neupisanu djecu, DOC će se ‘popuniti’ mališanima s Konala. Njih je, ističe nam ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Franica Lasić 36. Razlog potrage za novim prostorom leži, kako objašnjava Lasić, u derutnosti prostora.
-U zgradi vrtića Kono tijekom uređivanja prostora primijetili smo oštećenja unutarnjih zidova zbog prodora vlage. Zidovi su sanirani, ali i dalje nisu sigurni za boravak djece zbog same starosti objekta. Također, objekt ne udovoljava mjerama sigurnosti zbog fasade koja je u derutnom stanju što predstavlja opasnost tijekom boravka djece na taraci. Unutarnji prostori su zbog vlage u trošnom stanju, što bi zahtijevalo temeljitu sanaciju. Obzirom da nismo vlasnici prostora već samo zakupci ne možemo odraditi velike građevinske zahvate. Prostor ne zadovoljava niti propisane pedagoške standarde te smo bili primorani tražiti novu lokaciju – ističe ravnateljica Lasić te potvrđuje kako će nova lokacija vrtića Kono biti novouređeni prostori Studentskog centra u DOC-u koji će udovoljavati svim kriterijima Državnog pedagoškog standarda i mjerama sigurnosti.
U ove prostore prelazi 36 djece iz dvije odgojne skupine sa svojim odgojiteljicama.
-Svjesni smo da je vrtić Kono ‘obiteljski’ vrtić kojeg su pohađali roditelji današnje generacije i iz njega nose lijepe uspomene i stoga nam je ova odluka o zatvaranju još i teža, ali apsolutni prioritet su nam sigurnost, zdravlje i dobrobit djece – zaključila je na ovu temu Franica Lasić.

Radovi u vrtiću DOC
Inače, prema ranijim objavama Grada Dubrovnika prostor Studentskog centra u DOC-u adaptira se za smještaj tri vrtićke grupe te će se osigurati smještaj za 39 djece sukladno državnom pedagoškom standardu. Dakle, uz djecu s Konala u ove se prostore mogu smjestiti svega tri nova djeteta! Ostali s liste čekanja očito će se upisivati u prostor u Solitudu!

-Ukupno, omogućit će se 97 novih mjesta u jasličkim i vrtićkim grupama. Ovim će sva djeca s liste čekanja biti upisana te će ostati još upisnih mjesta za novo upisno razdoblje koje slijedi u listopadu – poručili su nedavno iz Gradske uprave na temu adaptacije dva nova prostora za potrebe vrtića.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca