Aktualno

ZAŠTO SE DUGO ČEKA ZA IZVADITI KRV? Iz bolnice navode razloge stvaranja velikih gužvi

vadjenje krvi bolnica

U laboratoriju Opće bolnice Dubrovnik ovog se utorka stvorio ogroman red za upis za vađenje krvi. Kako nam javlja jedan naš sugrađanin, u 8.20 sati je više od 30 ljudi čekalo u redu i to od 7 sati, samo za upisati se za izvaditi krv.

-Nedostatak kadra ili neorganiziranost? – pita se naš sugrađanin.

Zatražili smo i očitovanje Opće bolnice Dubrovnik na ovu temu, iz koje potvrđuju kako je točna informacija da je jutros dio pacijenata koji su došli na vađenje krvi čekao dulje vremensko razdoblje.

-Dva su razloga zbog kojih povremeno dolazi do čekanja duljeg od 30-ak minuta na vađenje krvi. Prije svega potrebno je znati da prostorni i kadrovski kapacitet Odjela za laboratorijsku dijagnostiku omogućuje istovremeno vađenje krvi za dvoje pacijenata. Osim toga Opća bolnica Dubrovnik za razliku od brojnih drugih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj nema listu čekanja, odnosno naručivanje za pretrage koje se odrađuju u Odjelu za laboratorijsku dijagnostiku, zbog čega dolazi do povremenih duljih čekanja, posebno u ranijim jutarnjim terminima između 7.30 i 8.00 sati – navode iz Opće bolnice Dubrovnik.

Ističu i kako je vrijeme čekanja ponedjeljkom, utorkom i srijedom dulje zbog dodatnog broja pacijenata koji dolaze na vađenje krvi.

-Riječ je o pacijentima čiji se uzorci šalju u suradne ustanove za pretrage koje se ne odrađuju u našoj bolnici (kliničke bolnice Split, Zagreb, Sestre milosrdnice, Merkur i Sveti duh) za koje je od istih ustanova prethodno zatražen termin slanja uzoraka budući da oni naručuju pacijente. Opća bolnica Dubrovnik nikad (izuzev vremena pandemije) nije naručivala pacijente za vađenje krvi ne želeći ih dovoditi u situaciju da moraju čekati više od tjedan dana kako bi odradili tu pretragu. Zaključno bismo željeli napomenuti kako vrijeme čekanja ponekad ovisi i o pacijentima koji dolaze na vađenje krvi, budući da onkološki pacijenti, trudnice i djeca imaju prednost pri dolasku. Također, jedan od razloga stvaranja gužvi je i činjenica da većina pacijenata na vađenje krvi dolazi ujutro odmah u 7.30, a termin vađenja je od 7.30 do 9.30 – zaključuju na ovu temu.

 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist