Aktualno

ZAŠTO JOŠ NIJE UKLONJEN ULAZ MUZEJA IKONA? Nakon dva mjeseca, ‘u tijeku izrada dokumentacije’

Ulaz Muzeja ikona

Zahvat na pomoćnoj građevini uz pravoslavnu crkvu sv. Blagovještenja u Dubrovniku proveden je bez znanja i prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Ministarstva kulture i medija. O tome smo pisali prije dva mjeseca, a reagirali su, osim resornog Ministarstva, i iz Dubrovačke pravoslavne parohije. Konzervatori su u kolovozu naglašavali kako je nužno uklanjanje, te kako će ‘poduzeti radnje u skladu s odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, u sklopu kojih će biti utvrđena i eventualno počinjena materijalna šteta, kao i načini za njeno otklanjanje te zatražiti povratak u prethodno stanje’.
Iz Srpske pravoslavne crkve Općine Dubrovnik su nam tada potvrdili kako je sasvim točno da nije tražena dozvola Konzervatorskog odjela, ne zbog nesuradnje, upravo suprotno – ističu.
— Ne zato što je ovdje u pitanju nekakva nelegalna građevina, nekakav objekt, nego zato što je u pitanju samo prelijepo urađen natpis u vidu portala za prodavaonicu suvenira sa dva izložbena nosača sa strane koja se zatvaraju u vidu vrata. Sve je obojeno u prepoznatljivo dubrovačko zeleno, sa natpisima zlatne boje, a zanatski vrhunski izvedeno. Ovo nije nikakav proizvoljno i na brzinu smišljen jeftin i ružan suvišni dodatak. Naprotiv, osmislila su ga, projektirala i izvela dva akademska umjetnika. Apsolutno smo uvjereni da je ovim mali ulaz oko koga se on nalazi samo dobio u ljepoti, a nipošto izgubio. To potvrđuje između ostalog i ogroman broj turista koji ovaj portal, zajedno sa minijaturnom građevinom na kojoj se nalazi, svakodnevno fotografira. Nismo ni pretpostavljali da za tako nešto treba tražiti dozvolu. I ako Konzervatorski odjel zatraži da taj natpis uklonimo, mi ćemo to bespogovorno učiniti – naglasili su nam među ostalim tada iz SPCO. Prošlo je dva mjeseca, pa smo odlučili s Konzervatorima provjeriti što se učinilo po ovom pitanju.
—Vezano za upit o uklanjanju drvenog okvira s pročelja zgrade u Ulici od puča 8, koji je postavljen bez prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela, obavještavamo Vas da je u tijeku izrada dokumentacije temeljem koje će pročelje biti vraćeno u prethodno stanje – naglasili su iz Ministarstva kulture i medija. Kad će to biti, ne zna se…

Objavljeno u tiskanom izdanju 12. listopada 2022.

Pročitajte još

TUŽNA VIJEST Napustio nas je dubrovački branitelj Ivica Devčić

Dulist

BILO JE I VRIJEME Od 2025. povećavaju se subvencije za podstanarstvo!

Andrea Falkoni Račić

Devetnica i proslava Male Gospe u Gospinom polju

Dulist