Županija

Zajednički standard i nove tehnologije za veći ugled vinara u svijetu

zupanija vino dalmacija

Sastanak o problemima vinara i vinogradara u Dalmaciji i na jugu Hrvatske održan je u Palači Ranjina.

Na sastanku su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić, vinogradar i direktor Dubrovačkih podruma Božo Martinović, voditeljica odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša Regionalne razvojne agencije Dunea Helena Brčić te predstavnici udruženja ‘Vino Dalmacije’ na čelu s predsjednikom udruženja Ivicom Kovačevićem.

Razgovaralo se o problemima s kojima se susreću vinari i vinogradari te o njihovom strukovnom povezivanju, stručnom i profesionalnom usavršavanju članova. Također, posebno se razgovaralo o načinu promicanja i uvođenju novih tehnologija u proizvodnji vina te stvaranju zajedničkih standarda kvalitete vina, a u svrhu izgradnje većeg ugleda hrvatskih vinara na svjetskim tržištima.

Ovom prigodom župan Dobroslavić je kazao kako su vina s područja Dubrovačko-neretvanske županije izvrsne kvalitete te da županija nastoji pružiti pomoć ne samo oko ostvarenja projekata već i oko prezentacije i distribucije vina.

U svrhu toga je Dubrovačko-neretvanska županija dala izraditi Strategiju razvoja vinogradarstva i vinarstva slijedom čije preporuke se krenulo u izradu studije ‘Brendiranje novog vina na bazi grožđa plavac mali’, a čija je svrha stvaranje pretpostavki za povećanje konkurentnosti vinogradarsko-vinarske proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tako da se brendira novo vino na bazi autohtone sorte grožđa plavac mali.

Također, županija uspješno organizira surete vinara i ugostitelja u vrijeme formiraju vinske karte za nadolazeću sezonu te na taj način pruža priliku da se ostvare poslovni kontakti, ali i da se napravi svojevrstan pritisak na ugostiteljske kuće s područja županije da idu u smjeru naših izvrsnih autohtonih vina.

-Turistička ponuda nije potpuna bez vina iz Županije. Imamo vrhunska vina i ona bi se trebala naći na prvim mjestima vinskih karti naših hotela i restorana – naglasio je župan Dobroslavić.

Nadalje, uz već tradicionalni vinski festival Dubrovačko – neretvanske županije Dubrovnik FestiWine županija i Regionalna razvojna agencija Dunea nastojali su dodatno promovirati ponudu županijskih vina i približiti ih ljubiteljima vina pa su tako organizirani sommelierski tečajevi za hotelijere i ugostitelje, radionice za turističke vodiče te brojni drugi eno-gastro događaji u svrhu promocije vina Dubrovačko – neretvanske županije.

Udruženje ‘Vino Dalmacije’ okuplja vinarske tvrtke iz četiri dalmatinske županije, a osnovano je s ciljem unaprjeđenja prodaje dalmatinskih vina na inozemnom i domaćem tržištu te plasmana svih drugih proizvoda članova udruženja.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist