Kultura

Zagrebačka slavistička škola u Dubrovniku

IUC iz zraka

U Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku otvoren je 42. hrvatski seminar za strane slaviste. Seminarski program i ove godine sudionicima pruža priliku stjecanja novih i proširenja dosadašnjih znanja o hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi. Seminar će trajati do 30. kolovoza.

 Na svečanom otvorenju okupljenima su se obratili predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković, izaslanik gradonačelnika grada Dubrovnika Miho Katičić, prodekanica za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Ivana Franić i predstavnica Ureda Poslijediplomskog središta u Dubrovniku Tanja Grzilo. Nakon pozdravnih riječi gostiju sudionicima 42. seminara dobrodošlicu je zaželio profesor Tvrtko Vuković, voditelj Zagrebačke slavističke škole. Profesor Vuković istaknuo je kako se u Zagrebačkoj slavističkoj školi i ove godine nastojalo oblikovati privlačan, poticajan i raznovrstan program.

Ovogodišnja je tema predavačkoga dijela programa Otpor. Dvanaest stručnjaka iz različitih područja u sljedeća će dva tjedna ponuditi recentne perspektive čitanja subverzivnih praksi i njihovih ograničenja u hrvatskoj književnosti, kulturi i jeziku.

Nastavni dio programa 42. seminara polaznicima nudi jezične vježbe na nekoliko jezičnih razina s ciljem usavršavanja gramatičkih i konverzacijskih vještina polaznika, a za one koji posjeduju potpunu jezičnu kompetenciju nudi proseminare o retorici otpora i artikulacijama otpora u novijoj hrvatskoj književnosti te fakultativne proseminare na kojima će biti riječ o jeziku i pismu hrvatskih srednjovjekovnih tekstova te o hrvatskome društvu u doba socijalizma.

U sklopu poslijepodnevnoga fakultativnog programa bit će prikazan ciklus hrvatskog igranog filma, organizirani studijski obilasci dubrovačkih znamenitosti, a polaznici zainteresirani za osnove filmske prakse moći će se uključiti u rad filmske radionice. Večernji kulturni program obuhvaća odabrane filmske projekcije, gostovanja i portrete pojedinih  umjetnika (Igor Grubić) i glumaca (Dragan Despot) te predstavljanje zbornika Komparativni postsocijalizam: slavenska iskustva. U sklopu 42. seminara bit će organizirani stručni izleti u grad Cavtat, Arboretum Trsteno te grad Ston.

Detaljan raspored i seminarski dnevnik 42. seminara može se pratiti na službenim stranicama Zagrebačke slavističke škole.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist