Hrvatska

Za lokalne izbore priprema se više od 1200 vrsta glasačkih listića

izbori glasovanje045

S pripremama za lokalne izbore, na kojima ćemo u svibnju birati župane te gradonačelnike i načelnike, Državno izborno povjerenstvo počelo je još u jesen, no epidemiološki okvir će jedno od uvjetovanosti organizacije ovih izbora. Rekao je to za N1 Slaven Hojski iz DIP-a, a o epidemiološkom okviru razgovarat će se ovog mjeseca s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.
Na prošlim izborima, kazao je, DIP je od HZJZ-a dobio niz preporuka ponašanja i organiziranja prije i na samim izborima, kako prikupljati potpise, održavati skupove, pristupati samom glasanju… Mora se organizirati glasanje i osobama koje su bolesne:
-Ne samo onima u samoizolaciji, nego i onima koji imaju covid-19. To će sve biti, pretpostavljam, kao i na parlamentarnim izborima, kako smo tada napravili tehničku uputu, tako će biti i sada – rekao je.
-Ovo su apsolutno najzahtjevniji izbori za pripremu – kazao je i pobrojao da na lokalnim izborima valja organizirati listiće za općinska vijeća, gradska vijeća, županijske skupštine, pa izbore načelnika, gradonačelnika, župana, sve skupa 1152 vrste glasačkih listića, plus, rekao je, 70-ak listića za zamjenike načelnika iz redova nacionalnih manjina, kao i 10-ak listića za Hrvate na mjestima gdje su u manjini, pa oni biraju zamjenika načelnika općine.
Tu je problem i s područjima koja su pogodili potresi, na kojima mjestimično ima problema s mjestima organiziranja glasanja. Usto, problem je i sa sjedištima izbornih povjerenstava u Sisku, Petrinji na razini grada, te u Sisačko-moslavačkoj županiji. Od Stožera se očekuje da pripremi kontejnere za to.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist