Aktualno

Vrućina se nastavlja, ne zaboravite se zaštititi!

vrucina voda cesma111

I u drugom dijelu vikenda, a i u prvoj polovini sljedećega tjedna nastavit će se iznadprosječna toplina, gotovo posvuda i vrućina, mnogima i sparina, pri čemu će u kopnenom području i dalje biti mjestimične kiše, uglavnom u obliku pljuskova koje će pratiti i grmljavina, javlja HRT.

Na jugu Jadrana će prevladavati sunčano, uz povremeno umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenome moru i sjeverozapadni vjetar. More mirno i malo valovito. Najviša dnevna temperatura od 32 do 36 °C.

Vrućina će se nastaviti i sljedećih dana, do sredine tjedna. Kako javlja HRT, na moru će u prvoj polovini sljedećega tjedna biti većinom vruće, uz tople noći. Puhat će jugo i jugozapadnjak, uglavnom slab i umjeren. Pritom će prevladavati sunčano, prema jugu čak i potpuno vedro, a na sjevernom Jadranu povremeno će biti više oblaka, uz mjestimice uglavnom malu vjerojatnost za poneki neverin.

Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine i to negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju.
-Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi – prporuka je HZJZ-a.

Nadalje, treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.) Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta. Sve preporuke pročitaje ovdje.

Pročitajte još

I na aerodromu se osjeća manjak radne snage, motiviraju zaposlenike izdašnim nagradama

Ivana Mijić Vulinović

DOJAVITE LOKACIJE ŽIVIH JEDINKI Periske – jeste li ih vidjeli?

Dulist

MINISTAR GLAVINA NAJAVIO Turističke zajednice imat će veće ovlasti

Dulist