Mnogima su tučene zelene masline prava poslastica pa ih upravo ovih dana spravljaju za zimnicu. Ako ih još niste natukli, pravo je vrijeme za to. Evo i kako.
Svježe ubrane zelene masline natučete drvenim batom (ni preslabo ni prejako da se ne raspuknu cijele). To je najbolje raditi na otvorenom zbog prskanja. Kad ih natučete, stavite ih u posudu i nalijete vode, toliko da ih voda pokrije te poklopite. Držite ih u vodi 15 dana (netko ih kiša i tri tjedna), no svaki dan mijenjajte vodu. Nakon 15 dana vodu procijedite. Uberite divljeg morača kojega nasjeckajte na štapiće i rasporedite po posudi s maslinama. Za to vrijeme, u drugoj posudi uzavrite posoljenu vodu (soli dodati po želji) te je prelijte preko maslina. Ostavite poklopljeno jedan dan te potom masline s tekućinom preselite u staklenke. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu. Tako se dobili ukusnu i zdravu domaću poslasticu, koju će prije posluživanja svatko začiniti po želji.