Zanimljivosti

Volite tučene masline? Evo kako ih spraviti

tucene masline

Mnogima su tučene zelene masline prava poslastica pa ih upravo ovih dana spravljaju za zimnicu. Ako ih još niste natukli, pravo je vrijeme za to. Evo i kako.

Svježe ubrane zelene masline natučete drvenim batom (ni preslabo ni prejako da se ne raspuknu cijele). To je najbolje raditi na otvorenom zbog prskanja. Kad ih natučete, stavite ih u posudu i nalijete vode, toliko da ih voda pokrije te poklopite. Držite ih u vodi 15 dana (netko ih kiša i tri tjedna), no svaki dan mijenjajte vodu. Nakon 15 dana vodu procijedite. Uberite divljeg morača kojega nasjeckajte na štapiće i rasporedite po posudi s maslinama. Za to vrijeme, u drugoj posudi uzavrite posoljenu vodu (soli dodati po želji) te je prelijte preko maslina. Ostavite poklopljeno jedan dan te potom masline s tekućinom preselite u staklenke. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu. Tako se dobili ukusnu i zdravu domaću poslasticu, koju će prije posluživanja svatko začiniti po želji.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1928. Rođen naš ugledni znanstvenik i književnik Josip Lovrić

Dulist

LJETNE MANIFESTACIJE IDU DALJE Pripremite se za Pilarsku noć u Šulića!

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1986. Rođen povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist