Grad

VODOVOD O IZLJEVU U MOKOŠICI ‘To je izolirani incident. Ispuštanje kanalizacije je zapravo sigurnosna mjera’

most kanalizacija mokosica 2

Nakon što je u nedjelju gradska koordinacija MOST-a Dubrovnik uputila medijima priopćenje u kojem se pita‘zbog čega se kanalizacija Mokošice izlijeva i zagađuje Rijeku dubrovačku i ugrožava zdravlje stanovnika?’, odlučili smo poslati upit Vodovodu.

Na pitanje jesu li upoznati s problemom izlijevanja otpadnih voda iz glavnog fekalnog kolektora u Novoj Mokošici u otvoreni oborinski kanal kojim teče do obale i ulijeva se u Rijeku dubrovačku, a o kojeg su Mostovci istaknuli u priopćenju, iz ove gradske tvrtke navode kako je ‘zbog većih količina padalina proteklih dana došlo do začepljenja kanalizacijskog cjevovoda, kojeg su djelatnici Vodovoda Dubrovnik uspješno sanirali’.

-Iako je u ovom slučaju riječ bila o izoliranom incidentu, problem je zapravo nastao zbog neadekvatne mreže oborinske odvodnje na području Mokošice, pri čemu za vrijeme oborina veća količina oborinskih voda završi u fekalnim kolektorima koji nisu dimenzionirani za to, obzirom da je sustav odvodnje Dubrovnika razdjelni. U ovom slučaju dogodilo se da je zbog obilnih oborina s kišom u sustav nanesena i velika količina materijala koja je uzrokovala začepljenje cjevovoda. Treba istaknuti da je ispuštanje kanalizacije preko kišnog preljeva u tamošnji potok zapravo sigurnosna mjera za rasterećenje sustava javne odvodnje pri opterećenju velikim količinama oborina, kako bi u takvim incidentnim situacijama nastala što manja šteta po sustav i tamošnje stanovnike – navode u odgovoru za DuList.

Iz Mosta su se među ostalim pitali u priopćenju zašto se i koliko dugo dio fekalnih otpadnih voda izlijeva iz kanalizacijskog sustava Mokošica preko cijevi za preljev kod kanalizacijske crpne stanice ‘Rešetka Mokošica’ u Rijeku dubrovačku u blizini zgrade ex. ambulante u Mokošici.

Iz Vodovoda ističu kako su još 27. rujna obavijestili javnost o povremenim izljevima otpadnih voda na sustavu javne odvodnje naselja Mokošica zbog radova na sanaciji gravitacijskog kolektora odvodnje u sklopu Aglomeracije Dubrovnik.
-Kako je u ovom slučaju riječ o sanaciji cjevovoda na potezu od Kantafiga do Batale te radove nemoguće je provesti bez zaustavljanja rada crpnih stanica na području Mokošice, Sustjepana i Gruža, što uzrokuje povremene izljeve. Nažalost, alternativnog rješenja nema pa se radovi upravo i izvode u ovom dijelu godine kako bi se što manje utjecalo na kakvoću mora u periodu turističke sezone, a pravilnom organizacijom i pripremom radova Vodovod u suradnji s izvođačem radova nastoji neophodno vrijeme izlijevanja skratiti na najmanju moguću mjeru. Trenutno sustav uredno funkcionira, ali tijekom radova moguća su ponovna zaustavljanja zbog potreba izvođača radova. Isti slučaj bio je i s radovima pri sanaciji cjevovoda u Ulici Iva Vojnovića, kada je također bio zaustavljen rad crpnih stanica na području od Pila do Lapada, a koji danas funkcionira normalno. Tako će i u ovom slučaju, čim se dovrši sanacija, sustav ponovno biti vraćen u normalni rad, a na području Gruža osigurat će se dugoročna stabilnost sustava javne odvodnje – rekli su.

Mostovce je u priopćenju zanimalo i kad će se pustiti u rad novoizgrađeni kanalizacijski sustav uz obalu u Mokošici u ulicama Na Moru i Podumane.

-Zbog utvrđenih nedostataka pri izgradnji tamošnjeg kanalizacijskog sustava, Vodovod Dubrovnik uputio je izvođaču radova zahtjev za otklanjanjem istih i pokretanjem ishodovanja uporabne dozvole. Ukoliko izvođač ne postupi prema tom zahtjevu Vodovod Dubrovnik izvest će potrebne radove i otkloniti nedostatke o trošku izvođača, a po dobivanju uporabne dozvole pustit će se u rad i ovaj novi dio mreže javne odvodnje – odgovaraju iz Vodovoda.

Foto MOST Dubrovnik

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist