Grad

Vlahušić o žičari, garaži i Revelinu: Ugovorom je definirano korištenje šanka

andro vlahusic 180614 1

Ugovor Revelina i Grada Dubrovnika, koncesije za žičaru te javna garaža tri su teme o kojima je konferenciju za novinare održao danas gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

– U ovom trenutku se vodi arbitražni spor u kojem Midia grupa potražuje 261 milijuna kuna. Mi znamo da Garaža Dubrovnik nije platila svoje obaveze prema Gradu, Sanitatu i PBZ-u u iznosu nešto većem od 50 milijuna kuna, i zbog toga je predložena arbitraža. U pregovorima koji traju preko pet godina uspjeli smo doći do toga da tih 261 milijun kuna ne bude plaćeno u cjelosti jer to znači trenutni bankrot Grad – rekao je Vlahušić.

-Trenutno traže oko 50 milijuna kuna, i na sastanku prošli tjedan predstavnik PBZ-a je iznio jednu ponudu koja je znatno manja od 53 milijuna kuna. Neću još govoriti o konkretnim brojkama jer nismo ništa dobili napismeno. S tom brojkom složila se načelno i Midia grupa, a ta brojka je za nas neprihvatljiva jer smatram da trebamo doći na nulu – rekao je Vlahušić te dodao kako bi prihod koji će budući koncesionar uplaćivati za vrijeme trajanja koncesije bude jednak iznosu koji će oni financijski plaćati Gradu – rekao je Vlahušić.

Grad spreman na kupnju

Govoreći o problematici žičare Vlahušić je istaknuo kako su prošli tjedan imali sastanak u Ministarstvu prometa, na kojem je predstavljen model rada žičare Dubrovnik. To je izradio sudski vještak na temelju podataka koje je dobio od Excelsa nekretnina.

-Planirani prihodi prema podacima sudskog vještaka za vrijeme trajanja koncesije od 50 godina iznose dvije milijarde kuna. Ne postoji ništa na ovom dijelu svijeta što generira veći prihod uz manje ulaganje – rekao je Vlahušić te dodao kako konačni prijedlog iznosa koncesije nije donesen, ali kako će prihod za Grad biti značajan.
-On će biti fiksni dio i varijabilni od cijene prodanih karata. Treba naglasiti kako nitko nije došao u Grad da se vozi žičarom. Ona je izvanredan turistički proizvod, ali tu je zbog Grada. Da ljudi ne idu gore žičarom vjerojatno bi kupili ulaznicu na zidine ili nešto slično. Šteta koju mi od toga imamo u proračunu je veća od koncesije – rekao je Vlahušić te dodao kako koncesionar, ako ne želi plaćati može žičaru prepustiti Gradu.

– Grad će kupiti žičaru, ako koncesionar ne želi plaćati. Ja ne bih nikada prodao Atlas, i sve nekretnine. Poruka je jasna, ako ne želite voziti po uvjetima koje odredi Gradsko vijeće, dvije milijarde kuna je jedna respektabilna svota za ovaj grad – rekao je Vlahušić.

Zbog Revelina nije dosadno

Govoreći o optužbama da je pogodovao zakupcima Revelina Lukši Frankoviću i Zdenku Hiltneru Vlahušić se vratio u 2009. godinu i rekao da se u to vrijeme tvrđava koristila kao mjesto u kojemu se u prizemlju nalazi skladište arheološkog muzeja, simfonijski orkestar svira na katu, a terasi se izvode predstave za potrebe Ljetnih igara. Grad je koristio Revelin za svoje potrebe, a Dubrovnik je tada doživljavan kao dosadan grad, iz kojeg su mladi išli u Budvu, Kotor ili neke druge gradove.

-Raspisali smo javni natječaj uz pretpostavku da će se javiti netko tko će htjeti organizarati noćni život u vremenu kada ‘ne smeta’ drugim korisnicima prostora koji su ostali iz vremena prije noćnog kluba. Početna cijena je 10 tisuća kuna, a javile su se tri tvrtke. Obrt Afrika ponudila je 57 600 kuna mjesečno. U uvjetima natječaja je zadano da je cjelokupni prihod kad se Revelin izdaje, prihod Grada. To se nije mijenjalo. U zimskoj periodu, od 1. rujna do 31. svibnja, Revelin Gradu plaća 10 kuna, a u sezoni po svakoj prodanoj karti plaća 30 kuna. Na godišnjoj razini zakupac plaća Gradu oko 2 milijuna kuna, a ukupni prihodi s večerama je oko 2.5 milijuna kuna – rekao je Vlahušić te dodao kako zbog Revelina mladi duže ostaju u Gradu.

-Gradu se prigovara da nismo pratili prodaju karata. Uplata se radi na način da Porezna uprava kontrolira prodaju karata, i po njihovom izvještaju se novci uplaćuju Gradu. Prema podacima Porezne uprave 2013. godine prodano je primjerice 100 tisuća kuna karata manje nego 2012. godine kada nije bilo fiskalizacije – rekao je Vlahušić, a na upit o tome je li povijeđena javna nabava aneksima ugovora odgovara:

– Revelin koristi javnu površinu točno definiranu ugovorom. To je površina šanka. Mi kad smo radili Revelin odlučili smo napraviti prostor šanka i prostor prve lađe, a ostali prostor oni plaćaju Gradu kroz cijenu karate. Zakupac ne može davati svoj prostor u podkoncesiju. Ne može napraviti zabavu u prostoru orkestra. Treća lađa je bila prostor Virtualnog muzeja. U vremenu kada oni koriste prostore koji njima ne trebaju. Plaća se 30 tisuća kuna cijeli prostor Revelina. Hoće li se neki od zakupaca dogovoriti da donese svoje piće ili da mu Revelin pruža piće to je njihova stvar. Što se proda više ulaznica oni koriste više prostora. Mi smo imali upit, jer je bila kriminalistička policija, o tome je li oni, obzirom da na tih 4-5 prostora plaćaju komunalnu naknadu, zašto na ostalo ne plaćaju komunalnu naknadu, ali plaćaju 10 odnosno 30 kuna koje pokriva sve to – rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

NEUREDNA I ZAPUŠTENA ŠIPANSKA LUKA Može li to bolje?

Dulist

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist