Grad

Vlahušić će za ‘izvoz’ smeća u Gunju račun ispostaviti županu Dobroslaviću

grabovica press vlahusic miljanic gabricevic

Dubrovačko odlagalište otpada na Grabovici se zatvara, a Čistoća Dubrovnik će najkasnije do kraja travnja 2017. godine komunalni otpad odvoziti u Gunju.

Rečeno je to na danas održanoj konferenciji za medije gradonačelnika Andra Vlahušića, direktorice Čistoće Nataše Gabričević i nadležnog pročelnika Marka Miljanića. Odvoz je jedina opcija, rečeno je, jer Dubrovačko-neretvanska županija nije ispunila svoju obvezu i izgradila Županijski centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju.
Procijenjeni trošak prijevoza i zbrinjavanja otpada u Gunji kreće se na razini od oko 24 milijuna kuna godišnje, s tim da bi Grad Dubrovnik u tom iznosu trebao participirati s oko 15 milijuna kuna, dok se ostatak iznosa odnosi na općine Konavle, Župa dubrovačka, Dubrovačko primorje i Mljet.
Kako je istaknuo Andro Vlahušić, u proračunu za 2017. godinu osiguran je iznos od 10 milijuna kuna čime će se pokriti trošak prve godine zbrinjavanja dubrovačkog otpada u Gunji pa samim time računi za građane ostaju nepromijenjeni. No, naglasio je kako će se u slučaju pada proračuna, a o kojem se raspravlja na sutrašnjem Gradskom vijeću, računi poduplati.
Kako je objasnila direktorica Čistoće Nataša Gabričević, protekle tri godine se intenzivno rješava dokumentacija s pokušajem djelomičnog proširenja kapaciteta Grabovice.
-U tu svrhu je izrađeno više verzija idejnog projekta, rađena je ocjena o potrebi procjene zaštite okoliša u odnosu na namjeravani zahvat, međutim, ovog ljeta kad smo krenuli na ishođenje lokacijske dozvole jedan od uvjeta bilo je mikrozoniranje. To je postupak koji se u pravilu izvodi u kišnom razdoblju pa smo to obavili u studenom. Pokazalo se da postoji veza između Grabovice i izvora Ombla. Automatizmom takav nalaz ukazuje na to da se Grabovica više ne može dalje koristiti, odnosno širiti, a prostora za korištenje imamo još vrlo malo. Opcija koja nam je preostala jest odvoz, jer Lučinog razdolja nema, kao ni odlagališta u našoj Županiji kapaciteta dovoljnog za primanje naše količine otpada – objasnila je Gabričević, naglasivši kako je nizom poduzetih aktivnosti kapacitet odlaganja otpada na Grabovici u ovoj godini smanjen za 2 tisuće tona.
-Gunja je 10 puta dalje od Lučinog razdolja. Odvoz se može vršiti preko BiH, jer je prijelaz u Županji na popisu prijelaza kuda može ići otpad iz EU, a Vlada je pokrenula izmjenu uredbe po pitanja prijelaza u Neumu. Nije slučajno izabrana Slavonija. Vrlo je malo deponija u Hrvatskoj koje mogu primiti određenu količinu otpada. Gunja za naše pojmove nije toliko daleko, ali nije to situacija kao Napulj koji je izvozio u Belgiju. U susjedne zemlje, Crnu Goru i BiH, sukladno direktivama Europske unije ne smijemo izvoziti otpad – objasnila je Nataša Gabričević, dodavši kako se trenutno pregovara za lokaciju za pretovar nakon čega će se formirati privremena pretovarna stanica, raspisati natječaj za ovlaštenog prijevoznika te sklapanje ugovora s općinom Gunja. Za sanaciju, zatvaranje i eventualni monitoring Grabovice Čistoća ima osigurana sredstva.
-Grad Dubrovnik napravio je sve što je trebalo, pogotovo u zadnjih godinu dana. Ovo država tražio od gradova i općina. Nažalost mi nemamo odlagalište, nije napravljeno Lučino razdolje i mi otpad moramo odvoziti – rekao je Vlahušić dodavši kako se građanima neće povećati cijena odvoza jer je Grad Dubrovnik u proračunu za 2017. godinu osigurao iznos od 10 milijuna kuna potrebnih za prvu godinu. No, račun će, kaže, ispostaviti Županiji.
-Budite sigurni da će Grad Dubrovnik i Čistoća podnijeti zahtjev, a predložit ćemo i drugima da netko tko nije napravio svoj posao, a to je Županija plati ovih 15 milijuna kuna. Zašto bismo mi to plaćali ako netko nije napravio svoj posao. Sav račun prijevoza ispostavit ćemo Županiji, jer zbog čega bi građani Dubrovnika i susjednih općina plaćali duplo skuplje samo zato jer netko nije radio svoj posao – rekao je gradonačelnik Vlahušić.
Iako je svu krivnju svalio na župana Nikolu Dobroslavića i Županiju, zaboravio je kako je projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom na jedno vrijeme zaustavila Kukuriku koalicija i ministrica Mirela Holy.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist