Hrvatska

VLADA O PREUZIMANJU SBERBANK Brzo smo reagirali, nastavlja se normalno poslovanje

sberbank banka rusija 2

Ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu za odgovor je imala snažan i sveobuhvatan paket sankcija koji je obuhvatio i područje financija te samim tim utjecao i na poslovanje Sberbanke u Hrvatskoj – ističu iz Vlade Republike Hrvatske.

– Vlada RH je zajedno s Hrvatskom narodnom bankom pomno pratila situaciju i brzo smo reagirali kako bi se zaštitili građani i poduzetnici te očuvala stabilnost financijskog sustava. Banku preuzima Hrvatska poštanska banka u transakciji vrijednoj 71 milijun kuna te time normalno poslovanje nastavlja banka čija ukupna imovina iznosi više od 8 milijardi kuna depozita hrvatskih građana i poduzetnika, ali pod novim imenom i s novim logom – ističu dalje te dodaju:

– Ovdje vrijedi još jednom istaknuti da su svi depoziti u Hrvatskoj, neovisno o banci, koji iznose do 100.000 € zaštićeni budući da u cijeloj EU postoji sustav osiguranja depozita do tog iznosa. Na isti način su osigurani depoziti preko 90% deponenata u Sberbanci, ali izbjegavanjem likvidacije i pronalaženjem rješenja nije došlo do gubitaka velikih depozita iznad navedenog iznosa, kakav je i onaj koji se sastoji od donacija građana za liječenje djevojčice Kiare u SAD-u – zaključit će iz Vlade RH.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist