Aktualno

Visokim cijenama tjeramo turiste, niskim plaćama domaće

euri euro novac

Ekonomist Ljubo Jurčić u Dnevniku N1 televizije analizirao je aktualne teme vezane uz inflaciju, plaće i tržište rada u Hrvatskoj, a osvrnuo se i na turističku sezonu i navode da je Hrvatska ove godine – preskupa.

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u srpnju, kliznuvši na 5,3 posto, a Hrvatska je uz Slovačku zabilježila najsnažniji rast cijena. Jurčić je pojasnio zašto je inflacija u Hrvatskoj manje pala nego u eurozoni.

– Mi smo se više igrali s cijenom nafte, plina itd. i smanjenje se reflektiralo s 1,6 ili 2 posto a u Eurpoi se reflektiralo s padom energije 6 posto i tako je povuklo inflaciju prema 5,5 posto. Kod nas se manje osjeti jer smo više intervenirali s jedne strane, a s druge strane strukutra ekonomije i potrošnje je različita u eurozoni i Hrvatskoj kao manje razvijenoj zemlji – pojasnio je ekonomist.

Osvrnuo se i na ulogu Europske središnje banke (ECB), ali i Hrvatske narodne banke (HNB).

– To su ljudi koji imaju najveće plaće i njihove osnovni zadatak je da drže inflaciju ispod 2 posto. Oni sad pričaju o dugoročnoj inflaciji… Sad se postavlja pitanje treba li im oduzeti plaće. Mislim da im treba oduzeti plaće, inflacija hara već tri godine, oni ništa ne mogu napraviti, pričaju kao statističari – rekao je.

Naveo je i da plaće u Hrvatskoj moraju biti takve da zadržavaju ljude u državi.

– Minimalna plaća u Hrvatskoj s obzirom na postojeće okolnosti bi trebala biti 1000 eura, prosječna 2000 eura, a fakultetski obrazovan čovjek bi trebao imati 3000 eura u prosjeku – kazao je Jurčić.

Osvrnuo i na ovu turističku sezonu, navodeći da bi se visoke cijene mogle odraziti na sljedeću sezonu.

– Albanija će nam uzeti dio turista, dosta je izolirana i od ovih migracija i opasnosti itd. Tu je i Crna Gora, tu su popustili Rusi, manje dolaze… Plus, mi imamo turistički proizvod koji je uglavnom kućna radinost i kampovi, a skuplji turisti dolaze u hotele. Razvijene zemlje Grčka, Španjolska i Italija imaju preko 60 posto gostiju u hotelima, a mi u apartmanima – zaključio je.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist