Aktualno

Višetruko nagrađivana izložba fotografkinje Petre Slobodnjak u Flori

flora izlozba 1

Petnaest godina života u podstanarskom stanu u Zagrebu, u zgradi, fotografkinja Petra Slobodnjak bilježila je svojim foto aparatom. Zapravo fotografirala je život, odnosno suživot i sve ono što isti podrazumijeva. I nastala je tako foto priča o ljubavi, prijateljstvu, toleranciji, prihvaćanju, sreći i rastancima sa svojim susjedima.
Prije godinu dana ovaj je projekt po prvi put predstavljen javnosti u zagrebačkoj Galeriji Događanja i izazvao je golemi interes kako stručne tako i šire javnosti. Umjetnica je primila nagradu ‘Ivan Kožarić’ za mlade umjetnike Grada Zagreba i Muzeja suvremene umjetnosti te godišnju nagradu ULUPUH-a za mlade umjetnike. Osim toga, zahvaljujući ovom radu, uvrštena je na Slavonski biennale, najvažniju međunarodnu skupnu žiriranu izložbu suvremene umjetnosti u regiji.
Konačno, došao je na red Dubrovnik gdje je u Flori, u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i galerije, otvorena Petrina izložba prošli petak. Može se pogledati do 12. ožujka svaki dan od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati kao i u drugim terminima ako su vrata Florina doma otvorena, te najavom na e-mail galerijaflora.dbk@gmail.com.

flora izlozba 2
Osobna priča
-Na prvoj godini fakulteta doselila sam se u podstanarski stan na zagrebačkoj Pešči, u Planinskoj 7. Druženja sa sustanarima krenula su posuđivanjem interneta susjedi koja se tek doselila. Ono što je počelo kao normalna ljudska interakcija postalo je dugoročan proces stvaranja prijateljstva s pojedincima različitih životnih, vjerskih i političkih uvjerenja. Priča o zgradi eklektični je kolaž spontanih događaja, njenih interijera i osebujnih individualaca među kojima se stvorila neočekivana bliskost – pojasnila je umjetnica.
-Logično, postavlja se pitanje, što je toliko iznimno u ovom radu da je izazvao neuobičajeno veliku pažnju ne samo umjetničke scene već i znatno šire. Odgovor je u njegovoj slojevitosti, u što se dubrovačka publika ovom prigodom može i uvjeriti: Displacement / Planinska 7 polazište ima u osobnoj priči s kojom se gledatelj vrlo lako identificira, a pritom se bavi elementarnim ljudskim vrijednostima s puno vjere u čovjeka i njegove mogućnosti. Istovremeno postavlja pitanje o naravi umjetničkog rada, o odgovornosti umjetnosti i umjetnika u društvu. Rad Planinska 7 prije svega je dugotrajan, iznenađujuće uspio socijalni eksperiment u kojem je Petra Slobodnjak odigrala dvostruku ulogu: pokretača i sudionika – iskomentirala je ovaj projekt povjesničarka umjetnosti Iva Prosoli.

flora izlozba 3

Foto: Galerija Flora/Facebook

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist