Kultura

VIDEO/VEČER LIJEPIH NOTA Ženska klapa FA Linđo obljetničkim koncertom proslavila svojih 20 godina

zenska klapa fa lindjo koncert 20 godina 31

Ženska klapa Folklornog ansambla Linđo upriličila je ove srijede prekrasnu klapsku večer svojim obljetničkim koncertom u Kneževu dvoru kojim je obilježila 20 godina svog predanog rada. Mnogobrojni uspjesi i oko šest stotina održanih nastupa ove klape na ponos su ansamblu i gradu iz kojih su potekle. Linđovice su koncert koji se inače odvio u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara otvorile pjesmom ‘Tri divojke kolo vode iz mog sela’, a upravo su s tom pjesmom prvi put ikada nastupile kao klapa i to na Linđovoj obljetnici 2000. godine. Kako su Linđovice istaknule u nedavnom razgovoru za DuList, okupile su se na inicijativu jedne od članica Folklornog ansambla Linđo Fani Favro Bukvić. Prve probe održao im je Miho Kalauz, a potom je vodstvo preuzeo glazbenik Folklornog ansambla Linđo te uspješni i nagrađivani klapski voditelj i voditelj zbora ansambla Vedran Ivanković. Orkestar Folklornog ansambla Linđo nastupio je tako i na obljetničkom koncertu ove klape što im je bilo osobito drago jer su iz njega i potekle.

Članice klape danas su Lina Ivanković, Ana Bačić Vukota, Luči Carević, Paula Lazarević, Margarita Dundić, Fani Favro Bukvić, Marija Puljić i Ivela Matičević. Ispočetka ih je vodio neskriveni entuzijazam te velika volja za očuvanjem i unaprjeđenjem kulturne baštine kroz pjevanje narodnih napjeva, a upravo ih je taj timbar označio i odmah svrstao u vrh. Živeći dalmatinsku klapsku pjesmu kroz svojih dvadeset godina djelovanja, klapa je održala niz samostalnih koncerata, nastupila na brojnim festivalima, koncertima, susretima klapa, natjecanjima u Hrvatskoj i u Europi.

Klapa iza sebe ima trideset nagrada s raznih festivala, a čak devetnaest s najprestižnijeg Festivala dalmatinskih klapa u Omišu te zlatno odličje s 13. Međunarodnog festivala zborskog pjevanja u talijanskoj Veroni. Snimile su i prvi klapski SuperAudio CD naziva Mediterranean sounds – Croatia’s mystic voices FA Linđo u suradnji s Nenadom Bachom i Johnom Holbrookom, višestrukim dobitnikom nagrade Grammy. Naglasimo i da je Ženska klapa FA Linđo prva klapa koja je pjevala u službenom dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara zbog čega su Linđovice osobito sretne i ponosne.

Pročitajte još

MILJENICI PUBLIKE VEČERAS U DVORU Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist