Kultura

VIDEO / FOTO / PROJEKT ‘SKA3KI’ Mladi ruski umjetnici u Lazaretima, počeo Dubrovnik Art Forum!

Naslovna MHAT DAForum Ruski umjetnici

‘SKA3KI’, odnosno ‘Bajke’ ime je likovnog projekta otvorenog ovog ponedjeljka u Lazaretima uz početak Dubrovnik Art Foruma, višednevnog festivala posvećenog ruskoj kulturi, umjetnosti i stvaralaštvu. otvorili su ga umjetnička voditeljica festivala Olga Nikiforova i ravnatelj Kazališta Marina Držića Ante Vlahinić.

‘SKA3KI’ su izložbeni projekt petero mladih ruskih umjetnika koji djeluju na dodirnom području kazališta i suvremene likovne umjetnosti, a posvećen je istraživanju mita o Rusiji. Oni su Olga Topunova, Olga Nikitina, Artur Kalashnikov, Mikhail Zaikanov i Mihail Petruhin, a njihovi radovi posvećeni su zanimljivom i turbulentnom mijenjanju kulturnog koda Rusije, ali i onog političkog, s obzirom da ova država proživljava rekordan broj političkih uređenja s vlastitim ideologijama koje najčešće brišu sve ono što je postojalo prije njih.

Stoga ne čudi da je danas u Lazaretima ‘osvanuo’ Lenjin od nekoliko metara, napravljen od stiropora, a uz njega, umjetnici su se predstavili i drugim karakterističnim ‘simbolima’ Rusije – Snjeguljicom, Puškinom, astronautima… A uz to, posjetiteljima ovog po svemu pohvalnog događaja dodatno su počastili borščom, tradicionalnim ruskim jelom, kruhom i soli kao tradicionalnim pozdravom, odnosno jelom dobrodošlice, te prekrasnim narodnim pjesmama.

Inače, umjetnici projektom ‘SKA3KI’ istražuju svoju državu kroz prizmu tradicionalne arhetipske forme ‘bajke’. Služeći se tradicionalnim ruskim znakovima, trendovima i meta-sižeima, predstavilo se petero umjetnika u dvadesetim i tridesetim godinama. Interpretirajući i integrirajući, približavajući se i udaljavajući se, umjetnici stvaraju vlastite ‘objekte bajke o Rusiji’.

Dubrovnik Art Forum trajat će do subote, a sve informacije pronađite na službenim stranicama.


O umjetnicima:

Olga Topunova

1989., Moskva / Umjetnica i teatrologinja
2011. završila Rusku akademiju kazališne umjetnosti (GITIS). 2015. upisala je magisterij na Institutu problematike suvremene umjetnosti. Sada radi u Centru Mejerholjda kao asistentica umjetničog voditelja Viktora Rižakova. Izlagala je na mnogim zajedničim izložbama u Moskvi.

Olga Nikitina

1989., Moskva / Scenografkinja

Od 2007. radi kao umjetnica u Laboratoriju Dmitrija Krimova. 2011. sudjelovala na radionici Boba Wilsona u New Yorku. 2012. završila Rusku akademiju kazališne umjetnosti (GITIS). Sada radi kao scenograf u Školi-studiju MHAT. Radila je kao scenograf na mnogim predstavama u Rusiji, u kazalištima u Moskvi, Sankt Peterburgu i dr.

Artur Kalashnikov

1991. Moskva / Redatelj, grafički dizajner

2014. završava na Moskovskom sveučilištu kulture i umjetnosti studij režije. 2010. s Mihailom Petruhinom osniva autorski teatar “Skice u prostoru”. Timski već godinama rade na samostalnim projektima – ulični teatar, lutkarstvo, performans – koristeći razne suvremene tehnike multimedije – pirotehniku, svjetlosne efekte, interaktivne instalacije. Organiziraju festivale te sudjeluju na mnogima, kako u Rusiji (Moskva, Jakutsk, Jaroslav, Tula, Orenburg, Voronjež i dr.), tako i u Ukrajini, Kazahstanu, Francuskoj, Estoniji, Rumunjskoj i Bjelorusiji.

Mikhail Zaikanov

1983., Moskva / umjetnik

Izlagao je na samostalnim i zajedničkim izložbama u Moskvi i Sankt Peterburgu. Kao vizualni umjetnik sudjelovao je u pripremama predstava u Moskvi, Jaroslavu, Prokopjevsku, Sankt Peterburgu i Rigi. Surađivao je s kazalištima: Praktika, Jermolova teatar, Koncertna dvorana Čajkovskog, Prokopjevski teatar Lenjinskog komsomola, MHAT i dr.

Mihail Petruhin

1991. Balakovo / Redatelj i pedagog

2014. godine završio je na Moskovskom državnom sveučilištu kulture i umjetnosti studij režije. Od 2012. do 2013. radio u kazalištu Satirikon, a od 2013. do 2015. u kazalištu lutaka pri Moskoncertu kao lutkar. S Arturom Kalašnjikovim danas radi u autorskom teatru “Skice u prostoru”.

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist