KulturaZanimljivosti

VIDEO / FOTO Članovi grupe ‘Dubrovnik Nekad’ uz đir testirali akustiku u kuli Gornji ugao

Gornji Ugao Dubrovnik Nekad

Članovi Facebook grupe Dubrovnik Nekad odlučili su se ove subote na još jedno istraživanje manje poznatih dijelova Grada.

Ovaj put, odluka je pala na ljevanicu topova skrivenu u kulu Gornji ugao podno Minčete, arheološko nalazište koje je 2011. godine otvorila vrata svojim posjetiteljima, a danas pak, unatoč tome što je muzej zatvoren do travnja 2017., i članovima vrijedne Facebook grupe.

Ovaj prostrani prostor krije mnoge zanimljive ideje iz vremena Dubrovačke Republike, a kroz kratki, ali iscrpni đir članove grupe proveo je izvrsnim stručnim vodstvom arheolog i zaposlenik DPDS-a Đivo Sjekavica, koji je napravio presijek povijesti ljevaonice uz pozorno zanimanje preko 20 članova grupe.

dubrovnik-nekad-gornji-ugao-24

Za početak, vrijedi kazati i to kako je dubrovačka ljevaonica, koja je djelovala od 15. stoljeća do 1667. godine, a nakon Velike Trešnje još stotinjak godina, jedini in-situ projekt u Europi na oko 600 kvadratnih metara.

Zanimljiv je i put obnove kule, koji je zapravo počeo 2003. godine, kada je kula bila zatrpana različitim otpadom, te su je iz DPDS-a odlučili istražiti, očistiti i zatvoriti. 2005. pak godine uređuje se i zapušteno igralište podno Minčete, a sanitarni čvor se gradi ispod površine igrališta i ukopava se uz kulu Gornji ugao, sjeverno od potpornog zida koji dijeli igralište od vrta Franjevaca.

dubrovnik-nekad-gornji-ugao-42

Arheološka istraživanja, koja su započela pronalaskom ostataka peći te zgure – značajnih pokazatelja vrijednog otkrića – su trajala sa stankom od 2005. do 2008. godine, a pronađeni su vrijedni ostaci stare ljevaonice. Projekt završava 2011. godine, a iz DPDS-a planiraju nastaviti s početnom idejom da se tura posjetitelja kreće od kule Arcimon – unutarnjih vrata od Ploča – sjevernim predziđem pa kroz dvoetažnu unutrašnjost Minčete u kulu Gornju ugao u arheološko nalazište, potom preko bastiona od Pila kroz Puncjelu do unutrašnjosti Bokara u kojoj bi bio muzej dubrovačkog topništva, te za kraj, do arheološkog nalazišta na Andriji, a radovi se, baš kao i đir grupe Dubrovnik nekad, polako primiču kraju.

dubrovnik-nekad-gornji-ugao-52

Vrijedi napomenuti, kazao je vodič Sjekavica, kako su u ovom bogatom prostoru pronađeni ostaci kompletne arhitekture ljevaonice, sa originalnim sadržajima, pa je tako tu bila talionica, kaluparnica, bazeni s vodom, kanal s taložnicama za pijesak – koji se dovozio iz Etne! – spremišta pijeska… U ovoj ljevaonici, na izvrsnoj poziciji, a opet daleko od mirnog života građana, pripremao se barut, lijevala se bronca, izrađivali predmeti, te stvaralo oružje – topovske kugle i tanad, koje je Republika izvozila.

dubrovnik-nekad-gornji-ugao-21

Nakon Velike trešnje 1667. godine pronađeno je u kuli puno nalaza keramike, čije su primjerke posjetitelji danas razgledali. Inače, članovi grupe Dubrovnik Nekad su, nakon obilaska kule i prateće izložbe, prošli Plovanim skalinima, gdje je mladost provela jedna od članica grupe, Ljiljana Nadramija, te svratili i to ateliera kapetana slikara Stjepka Mamića i naravno, ugodno druženje zaokružili i pićem na Gundulićevoj poljani.

Važno je dodati i to kako su članovi grupe testirali i akustiku ljevaonice, a kako je to zvučalo – pogledajte u videima:

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist