Grad

Vićan Vlahušiću: Vi izmjenite prostorni plan, a ja ću se dogovoriti s braćom i donirati vam zemlju za azil u Topolom!

goran visnjic azil zarkovica 180616 1

Nastavak 24. sjednice Gradskog vijeća počeo je Prijedlogom zaključka o prihvaćanju Izvješća o aktivnostima vezanim za neregistrirani azil za napuštene životinje na Žarkovici.

-Rebalansom ste usvojili 1,2 milijuna kuna i pregovaramo s tri do četiri vlasnika zemljišta. Nema potrebe obrazlagati ovaj prijedlog – rekao je uvodno Andro Vlahušić.
Predsjednik GV-a HDZ-ov Mato Franković rekao je kako je ovo dugogodišnji problem, i pozvao sve na konsenzus na rješenje problema.
– Ovo je dugogodišnji problem koji ima Grada Dubrovnik i sve susjedne općine koje ovaj problem nisu riješile. Da danas nema azila na Žarkovici psi bi lutali gradom, a toga se većina nas sjeća još prije desetak godina.Neće biti lako pronaći novu lokaciju jer se uvijek dio stanvništva pobuni i ne žele pse tamo. Ono što je sada na Žarkovici je užaš, potpuno neadekvatno. Ne postoje nikakvi uvjeti i u slučaju bio kakvih loših prilika ne bi poželio to nikome – rekao je Franković.

– Ne biste vjerovali koliki broj naših gostiju koji dolaze ovdje su spremni svojim novcem financirati izgradnju azila u Dubrovniku. Susreo sam se s obitelji Višnjić koji su spremni participirati u izgradnji azila za životinje. Žao mi je što se pokrenula izgradnja bespravnog azila na Žarkovici od strane Grada i na kraju je to ostalo gore – napomenuo je on.

– Gradonačelniče gdje su kućice, ako postoje dajmo ih tim ljudima jer te životinje žive u neadekvatnim uvjetima. Ovo je veliki komunalni problem Grada Dubrovnika. Na naš veliku žalost sve životinje od Konavala do Pelješca dolaze na jedno mjesto. Ljudi koji gore rade nisu naši neprijatelji, žele pomoći i trude se. Sestre Sambrailo po najgorem vremenu, kada mi ugodno spavamo doma one stoje gore. Kakvo priznanje možemo odati za takav predan red. Želimo riješiti ovaj problem, ajmo kupiti to zemljište, a sredstava će biti. Pitanje je hoće li biti potrebno dati ijednu kunu za izgradnju azila – rekao je Franković.

Gradonačelnik Vlahušić rekao je kako je Ministarstvo poljoprivrede donijelo odluku da se azil mora zatvoriti.

– Ministarstvo poljoprivrede je donijelo odluku da se azil mora zatvoriti. Dobio sam kaznu zbog toga. Na sastanku s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede rekli su mi da prestanem davati hranu psima i tako riješim stvari. Nema još uplaćenih novaca od donatora, ali ima prosvjeda pred mojom kućom. Ne možemo se složiti oko smještaja za beskućnike, a kako ćemo pronaći mjesto za napuštene životinje. Raspisali smo natječaj za cijelu županiju i ne možemo pronaći takvu lokaciju.
Mi imamo metalne kućice koje smo spremni dati, ali smijem li ja te kućice poslati gore kad je Ministarstvo poljoprivrde reko da to treba zatvoriti. Smijemo li dati novac volonterima gore?
Nije moguće ići protiv države. Svi dokumenti kažu da to treba napraviti, ali kako? – rekao je Vlahušić.

HSLS-ov Ivo Gjaja rekao je kako se mora konačno definirati potrebna veličina azila.

– Odbacujem svaku priču o ‘kill-skloništima’, ali moramo definirati situaciju. Imamo oko 370 pasa na Žarkovici, i želimo se brinuti o njima. Ali taj broj eksponencijalno raste, pa postoje li zakoni u ovoj državi koji se brine o tome kako se postupa sa životinjama. Gdje god da ogradimo taj azil imat ćemo veliki broj životinja. Srećom pa samo eksklava. Moramo definirati koji je to broj životinja za koji moramo graditi azil. Je li to 370 koliko ih je sada gore, 500 ili tisuću sutra? – pita se Gjaja.

Nikša Semani (SJG) pozvao je Grad da postojećem azilu dostavi kućice koje su naručene i plaćene za potrebe izgradnje drugog azila.

– Kad govorite o azilu, pa vi postavljate kao da su psi gore nesretni. Oni su gore voljeni, a tko god ima psa zna o čemu govorim – rekao je Selmani te poručio kako volonterima hitno treba pomoći s kućicama koje su kupljene za azil koji je Vlahušić počeo graditi preko puta postojećeg. Inače, gradnja tog azila napravljena je iz inata.

HDZ-ov Marko Potrebica podsjetio je kako je Grad odlukom gradonačelnika u vjetar bacio 500 tisuća kuna javnog novca jer je gradnja počela tamo gdje ne smije.

Vlahušić mu je odgovorio kako je Vlada HDZ-a i Mosta zabranila radove.

DDS-ov Pero Vićan poručio je kako je ovo problem koji treba riješavati u roku od nekoliko mjeseci te kako se ne smije ostati na tome ‘ne da ministarstvo ovo ili ne da ministarstvo ono’.
Poručio je kako će se on sa svojom braćom u Topolom dogovoriti i donirati zemlju za potrebe azila.

Izvješće je usvojeno, uz zaključak kako treba Ministarstvu poljoprivrede poslati poziv na sastanak.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist