Aktualno

Veliki koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra s Josipom Bilić i Valentinom Egel

dso page

Dubrovački simfonijski orkestar sa sopranisticom Josipom Bilić i pod ravnanjem maestra Valentina Egela započet će posljednji tjedan 74. Dubrovačkih ljetnih igara velikim koncertom ispred Katedrale u ponedjeljak, 21. kolovoza, u 21:30. Na programu će biti djela Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadeusa Mozarta te Ivana Violića.

Koncert će započeti simfonijskom pjesmom Vodenjak Antonína Dvořáka, inspiriranom zbirkom balada Kitice češkoga pjesnika Karela Jaromíra Erbena, a nastaviti Mozartovom skladbom Radujte se, slavite koja oslikava sakralni tekst na latinskome kao i raskošnost prave koncertne skladbe. Uslijedit će praizvedba dubrovačkog skladatelja Ivana Violića, a nastup će završiti Dvořákovom Simfonijom br. 8, u G-duru, op. 88 , za koju Dvořákov biograf Hans-Hubert Schönzeler rekao da ‘odiše atmosferom mjesta Vysoká’ – naveli su iz Dubrovačkih ljetnih igara.

Dubrovački simfonijski orkestar redovito nastupa s vrhunskim inozemnim i domaćim gostima solistima, a nezaobilazan je dio i ovoljetnog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Ove godine DSO obilježava i svoju 98. obljetnicu aktivnog rada, a prilikom nastupa ispred Katedrale vodit će ga Valentin Egel, šef dirigent i glazbeni voditelj Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci. Kao gostujući dirigent nastupao je s brojnim orkestrima i slavnim glazbenicima, među ostalim s Brunom Delepelaireom, Fabriceom Millischerom, Reinholdom Friedrichom i Maidom Hundeling. Josipa Bilić ostvarila je svoj profesionalni operni debi kao stipendistica Opere HNK u Zagrebu, a proglašena je i Mladom umjetnicom 2022. godine, odnosno nagrađena najprestižnijom nagradom koju dodjeljuje Orkestar Zagrebačke Filharmonije s ciljem poticanja mladih, talentiranih glazbenika koji su ostvarili osobito uspješna i zapažena solistička dostignuća.

Pročitajte još

DOBROTVORNA AKCIJA Modnom revijom do suvremenog ultrazvuka za Dom zdravlja Dubrovnik

Dulist

KUZMA TOMAŠIĆ PUŠTEN IZ ISTRAŽNOG ZATVORA ‘Gospodinu iz Smokvice koji me prijavio – opraštam mu’

Dulist

OGRANIČENJE 80 – BEZ ZAUSTAVLJANJA! Tko se ‘igra’ s prometnom signalizacijom na Ilijinoj glavici?

Dulist