Kultura

VELIKI GATSBY HNK Split izvodi svoju baletnu priču na tvrđavi Revelin!

Veliki Gatsby

Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će baletnu priču Veliki Gatsby,  nastalu prema istoimenom djelu američkog književnika Francisa Scotta Fitzgeralda, večeras, 2. kolovoza u 22 sata i sutra, 3. kolovoza u 21:30 na taraci tvrđave Revelin. Koreografiju i režiju izvedbe potpisuje međunarodni baletni umjetnik suvremenog stila Leo Mujić, a karte su već rasprodane.

– Koreografiju možemo reducirati na organizaciju prostora i vremena, u ovom slučaju prostor je Revelin, a vrijeme nam određuje glazba dvadesetih godina, koja dan danas diže ljude, ta glazba je ludilo! Vrlo dinamična i kozmopolitska glazbena slika prati ovu plesnu priču, tu su Louis Prima, Samuel Barber, Glenn Miller i drugi, u čemu će ljudi uživati, a tema je sama po sebi strašno popularna i tražena, puno filmova je napravljeno na tu temu, tako da će sigurno privući brojnu publiku – istaknuo je redatelj Leo Mujić.

Uz Mujića autorski tim čine scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, dramaturg i asistent koreogrfa Balint Rauscher, baletni majstori Albina Rahmatullina i Elena Nikolaeva, asistentica kostimografije Viktorija Dajčbauer, oblikovatelj muzičkih efekata Svebor Zgurić, oblikovatelj tona Petar Ivanišević, asistentica produkcije Gorenka Žižić Jagar te inspicijentica Tetyana Borščagivska – kazali su iz Dubrovačkih ljetnih igara.

Iz Dubrovačkih ljetnih igara objavili su kako je literarno remek-djelo Francisa Scotta Fitzgeralda smješteno u New York-u ludih dvadesetih, a donosi priču o tajanstvenom mladom bogatašu Jay Gatsbyju ispričanu iz perspektive njegovog prijatelja Nicka Carrawayja, te dodaju kako je već od objavljivanja ovaj kultni roman neraskidivo povezan s jazzom, dapače, Fitzgerald je popularizirao izraz doba jazza, koji je u akademskim krugovima i pop-kulturi postao sinonim za razdoblje 1920ih općenito.

 

 

 

 

Pročitajte još

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist