Kultura

Večeras “Razgovori o kazalištu” sa Željkom Turčinović od 19 sati u KMD-u!

Zeljka Turcinovic izvor KMD 2

Večeras s početkom u 19h na Velikoj Sceni održat će se “Razgovori o kazalištu” s dramaturginjom Željkom Turčinović uz vodstvo književnice Staše Aras. Ulazak na događanje u Kazalištu Marina Držića je slobodan!

Željka Turčinović rođena u Zagrebu, dubrovačkih je korijena po ocu. Nakon završetka Škole za ritmiku i ples započinje profesionalnu karijeru plesačice suvremenog plesa u prvom hrvatskom ansamblu, Studiju za suvremeni ples. Usporedo, diplomira jugoslavistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1977.), a nakon toga i dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Radila je kao dramaturginja i koreografkinja u mnogim hrvatskim kazalištima,zatim kao viša savjetnica za izvedbene umjetnosti u Ministarstvu kulture RH te urednica Dramskog programa Hrvatske radiotelevizije.

Bila je selektorica svih važnijih kazališnih festivala u Hrvatskoj i regiji (Marulićevi dani, Međunarodni festival malih scena u Rijeci, Dani satire, Naj, naj, naj festival, Gavelline večere, bosansko – hercegovačka selekcija MESS-a) te članica ili predsjednica žirija kazališnih festivala i nagrada. (Marulićevi dani, Male scene, Dani satire; nagrade Petar Brečić, Dubravko Dujšin, Vladimir Nazor i Orlando.)

Od 2001. godine vodi Hrvatski centar ITI (International Theatre Institut); glavna je urednica časopisa „Kazalište“ i specijalizirane teatrološke i dramske biblioteke Mansioni u kojoj je uredila preko četrdeset naslova. Također je članica uredništva prvog i jedinog časopisa za plesnu umjetnost u Hrvatskoj, „Kretanja“. Sudjeluje u različitim ekspertnim grupama za promociju hrvatske kazališne i dramske umjetnosti u inozemstvu te međunarodnim žirijima ( Slovačka, Srbija, Cipar). Dobitnica je dviju nagrada SLUK-a, 1995 i 1997. za najbolje scenske prilagodbe, te Nagrade Žar ptica za najbolju dramatizaciju, 2004.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist