Kultura

VEČERAS POČINJE EPIDAURUS FESTIVAL ‘Umjetnost slavi umjetnost, ali i mir u svijetu!’

vidovic danylo sayenko

Već prvog dana sedamnaestog Epidaurus Cavtat festivala posjetitelje ove manifestacije dočekuje prava poslastica, večer u kojoj se podjednako slavi umjetnost i važnost mira u svijetu. Epidaurus Cavtat festival službeno se otvara ove nedjelje u 20 sati preludijem programu ‘Mir svijetu’, uz otvorenje izložbe ‘Moć glazbe’ Dubrovačke udruge likovnih umjetnika DuLu.
Radovi umjetnika bit će izloženi u Domu kulture Cavtat sve do kraja ovogodišnjeg izdanja festivala, odnosno do 17. rujna. U Cavtatu izlažu Diana Rajić, Karja Tolja, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marijana Hure, Marta Baće, Mirica Dubčić, Nikola Nino Dubčić, Robert Kralj i Valter Kožul.
Nakon otvorenja izložbe ‘Moć glazbe’ uslijedit će klavirski koncert ukrajinskog virtuoza Danyla Sayenka, ujedno njegov premijerni nastup u Hrvatskoj. Sayenko i Ivana Marija Vidović suradnju su započeli kada ga je naša pijanistica zapazila na natjecanju u Italiji kao članica žirija. Sayenko je trijumfirao s pobjedama apsolutnih nagrada, a želja umjetničke direktorice Epidaurus festivala da upravo ovaj virtuoz nastupi na 17. izdanju pojačala se kada je njegova domovina postala poprište ratnih strahota.
– Do prije nedavno, činilo se da je gotovo nemoguć njegov dolazak i nastupanje no, ovaj nadareni, virtuozni i već potpuno formirani tridesetdvogodišnji glazbenik iz Lavova, održat će recital s kojim će se otvoriti na vrlo dostojanstven način 17. koncertna sezona omiljenog cavtatskog međunarodnog festivala Epidaurus – istaknula je umjetnička direktorica Festivala Ivana Marija Vidović.
– U njegovom glazbenom zagrljaju zaželimo zajedno mir i ljubav svijetu, a u otvorenju izložbe naših dubrovačkih umjetnika pronađimo mnoge uspomene i motive iz vremeplova Dubrovačkih ljetnih igara, proslavimo obljetnice poznatih svjetskih glazbenika, obojimo se najljepšim bojama kreacija naših talentiranih likovnih umjetnika koji nam se treći put predstavljaju sa svojim maštovitim ostvarenjima….Veličajući nenadmašnu moć glazbe – naglasila je dalje poželjevši dobrodošlicu u Cavtat svim ljubiteljima umjetnosti.

Foto: Epidaurus festival

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist