Kultura

VEČERAS Otvara se izložba Krešimira Nikšića ‘Dubrovnik, more, otoci…’

Izlozba Sheraton

Samostalna izložba slika zagrebačkog umjetnika Krešimira Nikšića otvorit će se u Sheraton Dubrovnik Riviera Hotelu večeras u 21 sat. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković i Marijana Horvatić.

Iz predgovora katalogu povjesničarke umjetnosti Andree Batinić Ivanković: „Slikar Krešimir Nikšić slikar je iznimno čvrste ekspresivne apstraktne geste koji snažno „udara“ platno bilježeći protok energije kojom privlači promatrača i uvlači ga u svoju nutrinu. Nikšić je slikar prepoznatljivog osobnog stila i kultiviranog rukopisa koji svakim svojim novim platnom prilazi s novim energetskim stimulansom i novom bujicom neiscrpnih mogućnosti slike i njegovih unutarnjih vizija predmetnog svijeta kojeg transcendentira u čiste duhovne supstance. Prikazujući Dubrovnik kao i ljepotu dubrovačkog arhipelaga – moćnih zidina i tvrđava, kula te pitoresknog Elafitnog otočja – umjetnik se sa vizualnom ljepotom Grada i gradskih zidina koje svakodnevno oplakuje pjena biserno modrog mora, odmjerio ravnopravno te je bio u stanju objektivno sagledati i interpretirati Dubrovnik na sebi svojstven način. Kod umjetnika je zanimljivo zapaziti odnos figurativnog i apstraktnog kojeg jako uspješno relativizira i balansira između kolariziranih polja koje negiraju prostornu dubinu i ističu plohu, i vehementnih, gestualnih poteza kistom kojim unosi apstrahirane motive i simbole kojim se manifestira zaokružena slikareva osobnost. Prema svakom pojedinom motivu, Nikšić se postavlja kao istraživač koji propituje i traži, balansira između redukcije i detalja te sa svakom novom slikom nastoji napraviti kvalitativni pomak kojim će biti zadovoljan. Poneki put taj pomak predstavlja minucioznost složenog stijenja dubrovačkih zidina opijenih žutim i crvenim nanosima boje kojim dočarava nadrealnu ljepotu morske pjene, dok se drugi put, pak, sasvim prepušta velikim plohama elafitskog arhipelaga kojim apstrahira motiv i „rasterećuje“ sliku, slažući ih poput kolaža u kojemu se konture otoka gotovo sasvim gube i ostaju naprosto „ogoljeni“ prikazi otočkog reljefa skrivenog u dubinama Jadranskog mora.“

Krešimir Nikšić rođen je 1961. godine u Zagrebu. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani te stekao zvanje magistra umjetnosti. Izlaže u kontinuitetu od svoje devetnaeste godine na brojnim samostalnim i skupnim recentnim izložbama diljem Hrvatske te u Beču, Parizu, Veneciji, Udinama, Trondheimu… O njegovu radu izdane su tri likovne monografije (1999., 2006., 2016.) s tekstovima najpoznatijih likovnih kritičara. Član je strukovnih udruga HDLUZ-a i HZSU-a . Svojim dugogodišnjim radom i pojavnosti na hrvatskoj likovnoj sceni nesebično je pomagao brojnim udrugama, zakladama i raznim organizacijama humanitarnog karaktera. Živi i radi u Zagrebu.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist