Slatke muke odabira savršenog poklona za Valentinovo muče sve zaljubljene iz godine u godinu. I koliko god dobro poznajete svoju drugu polovicu, i koliko god ste zaljubljeni, nikada ne uspijevate odabrati baš onaj pravi poklon da izmamite najveći osmijeh? Možda je ovo Valentinovo prava prilika da svoju voljenu ili voljenog obradujete – ukusnim slasticama.
Stoga vam danas donosimo dva slasna recepta simpatične majstorice slastica iz Samobora Jannette Razum, koja su idealna za savršeno iznenađenje za Dan zaljubljenih.
Uz Valentinovo Jannette preporučuje Čokoladne kuglice s aromom maline.
Sastojci:
Biskvit
1 jaje
50 g šećera
50 ml ulja
prstohvat soli
100 g glatkog brašna
½ žličice praška za pecivo
50 ml mlijeka
Krema
50 g maslaca sobne temperature
50 g šećera u prahu
1 žlica kiselog vrhnja
malo arome maline
Dekoracija
120 g čoklade za kuhanje
1 žlica ulja
Priprema:
Jaje pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i sol. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko pa kuhačom sjedinite sve sastojke. Biskvitnu smjesu izlijte u manji kalup za pečenje kojeg ste namastili i pobrašnili. Biskvit pecite 12-15 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
U zasebnoj zdjeli izmiksajte maslac, šećer u prahu, kiselo vrhnje te aromu maline. Po želji dodajte manje ili više arome.
Ohlađen biskvit razmrvite rukama ili ga usitnite u blenderu. Biskvitnim mrvicama dodajte kremu pa rukama umijesite „tijesto“. Tijesto treba biti lijepo, kompaktno tako da možete oblikovati kuglicu koja se ne raspada. Ukoliko vam se smjesa čini suha dodajte još malo kiselog vrhnja.
Rukama oblikujte kuglice željene veličine pa ih slažite na aluminijsku foliju ili masni papir. Pripremljene kuglice spremite na sat vremena hladnjak (ili 20 min u zamrzivač) kako bi očvrsnule.
Čokoladu otopite na pari zajedno s uljem.
Rashlađene kuglice umačite u otopljenu čokoladu. Višak čokolade ostavite da se okapa pa slažite kuglice na masni papir. Dok je čokolada još tekuća kuglice možete posipati šarenim mrvicama ili ih naknadno prelijte s malo otopljene bijele čokolade.
Kuglice spremite u hladnjak do posluživanja.
Drugi recept naše Jannette su Čipkaste palačinke, palačinke u obliku srca najjednostavniji su desert kojim možete nekoga iznenaditi za Valentinovo!
Sastojci
1 jaje
300 ml mlijeka ili mineralne vode
150 g glatkog brašna
1 žlica šećera
prstohvat soli
Priprema:
Jaja i šećer lagano izmutite pa dodajte brašno, sol te mlijeko ili vodu. Smjesu dobro izmiješajte tako da nebude grudica. Pripremljenu smjesu ulijte u slastičarsku vrećicu za jednokratnu upotrebu kojoj odrežete vrh.
U tavu za palačinke ulijte malo ulja. Kada se ulje dobro ugrije možete početi peći palačinke. Smjesu istiskujte u tavicu tako da prvo nacrtate obrub srca, zatim iscrtajte šare kako bi palačinka izgledala kao čipka.
Nekoliko pečenih palačinki posložite jednu na drugu i posipajte ih šećerom u prahu. Poslužite s marmeladom, sladoledom, šlagom, svježim voćem…