Županija

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] ŽUPAN O UVALI ‘Nećemo imati milosti prema nikome, bez obzira na njihove argumente’

uvala000

Sedamnaesta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije održava se danas, a nakon vijećnićkih pitanja, na dnevnom redu je 51. točka. Među njima su Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2023. i Projekcija plana za 2024. i 2025. godinu, kao i Prijedlog proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2024. i projekcije plana za 2025. i 2026. godinu.

DuList je već ovog utorka pisao kako Lovorko Milošević, odnosno njegova tvrtka Azori Dubrovnik za 4 milijuna eura prodaje zaštićeni ljetnikovac koji se nalazi unutar granica nekadašnje tvornice ulja Radeljević. Riječ je o ljetnikovcu Bassegli Gozze koji se po pravu prvokupa ponudio Dubrovačko-neretvanskoj županiji. No, kao i sve ostale prvokupe, i ovoga će Županijska skupština odbiti.

Početak skupštine je nešto kasnio jer su se vijećnici ‘uštimavali’ na novu tehnologiju, odnosno dobili su tablete na kojima će moći ubuduće raditi. Nakon što je izglasan dnevnih red, bez prijedloga za izmjene, vijećnik Ivo Karamatić (SDP) je odlučio istaknuti povredu poslovnika. Tražio je da mu se ubuduće materijali šalju u pisanom obliku ili da mu županija omogući širokopojasni internet. Predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić (DDS) je na to rekla kako su se složili i donijeli odluku da se materijali šalju putem e-maila. Naglasila je da su provjerili da je njegovo mjesto pokriveno internetom.

Vijećnik Teo Andrić (HDZ) rekao je da će se naviknuti na novu tehnologiju, a osvrnuo se i on na povredu poslovnika.

-Gospar Karamatiću, je li ovo smiješno?! Vi ste se prije nekoliko vremena, na 6. sjednici, digli na govornicu i rekli: ‘Što će nama ovoliko papira?’. Sad vi odjednom kažete gdje su meni hrpe papira?! Mjerio sam – 7 kilograma su bili teški ovi materijali. Uštedjeli smo jer smo prešli na ovu tehnologiju. Do vas sjedi vaš gradonačelnik Ploča. Valjda će on vama osigurati internet! Ne mogu vjerovati da danas u Gradu Ploče svi dijelovi nisu pokriveni internetom – kazao je Andrić Karamatiću koji mu je dobacivao iz klupe, a vijećnik HDZ-a je reagirao…

-Slušaj kretenu, nećeš ti meni govoriti da sam glup. Pazi malo! Ovo vam je danas, kako vi, tako ja – naglasio je Andrić.

Potpredsjednik Županijske skupštine Nikša Sentić (HDZ) je pozvao vijećnike da se primire s obzirom na to, kako je rekao, da ih čekaju bitne teme na skupštini.

Karamatić je izašao na govornicu i među ostalim naglasio kako nije isključena komunikacija pisanim putem te da je izjednačena s komunikacijom putem interneta. Uspostavljanje interneta, rekao je, nije u nadležnosti Grada Ploče.

-Rekao sam da je u mjestu gdje živim slab internet. Kad se učitavaju veliki fileovi, to traje satima. Svi koji žive u tom mjestu, to znaju. Tražili smo da se provuče optički kabel, ali su nam rekli da ćemo doći na red tko zna kada. Na sve to što sam rekao, vidjeli ste reakciju kolega. Mislim da je to neprimjereno, nedemokratski. Ispričavam se Teu Andriću ako nešto revoltiran dobacim iz klupa – dodao je među ostalim Karamatić.

Andrić je prihvatio ispriku, ali se i ispričao Karamatiću zbog izgovorenih riječi.

Vijećnik Marko Giljača (Srđ je Grad) naglasio je među ostalim kako smatra da bi se Karamatiću trebao omogućiti normalan rad. Giljača je kasnije istaknuo i kako je na protekloj sjednici došlo do greške pri utvrđivanju poslovnika. ‘Po kojem poslovniku mi sada glasamo – starom ili novom?’, rekao je te pozvao Orlić da sazove stanku. Karamatić je također tražio da se utvrdi statutarnost odluke. Orlić je sazvala stanku od 10 minuta.

Odbor za statut i poslovnik se nakon 10-minutnog sastanka izjasnio.

-Zdenko Mateljak je rekao da je krivo izglasao i da podržava novi poslovnik. Traži se da se ispravi broj glasova s 18 na 19. Na snazi je važeći poslovnik sa 16. sjednice skupštine – naglasio je vijećnik Damić.

Krenula su vijećnićka pitanja.

Vijećnik Teo Andrić postavio je pitanje vezano oko koncesije u Uvali Lapad. Zanima ga hoće li županija biti oštećena ili će iz te cijele priče naplatiti svoja potraživanja, odnosno biti namirena

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako imaju veliki broj koncesija, ukupno 347 koncesija, od kojih su 68 koncesija za plaže, a ostatak za školjkare u Malostonskom zaljevu

-Postoji problem oko zaostatka plaćanja koncesionara u Uvali. Taj postupak naplate se provodi i provest će se. Naknada koju trebaju platiti će se naplatiti. Neće biti oštećena niti županija niti RH, niti Grad Dubrovnik od koje svi imaju koristi od naplate te koncesijske naknade – kazao je i objasnio kako je došlo do jedinog slučaja gdje postoji prijepor oko dugova za koncesiju.

-Mi smo raspisali koncesiju za Uvalu, napravili smo je vrlo temeljito na osnovu natječaja. Utvrdili smo što tamo treba biti. Na tu su se koncesiju javila dva pravovaljana ponuditelja. Županija je odabrala jednog koncesionara i donijela odluku o dodjeli koncesije, a potvrdilo je ministarstvo. Sklopljen je ugovor. Uložena su sredstva prema koncesijskom ugovoru i tamo se već funkcionira oko 8 godina. Za većinu tih godina je naplaćena uredno koncesijska naknada, a zašto je došlo do zastoja u preostalom djelu? Mi tvrdimo da nije smjelo doći do zastoja bez obzira na argumente koncesionara. Drugi ponuditelj se žalio Upravnom sudu. Upravni sud je u dva postupka je potvrdio odluku ministarstva, odnosno Županijske skupštine. Pa je onda išla nova žalba na Visoki upravni sud i tu smo dobili jednu problematičnu situaciju. Visoki upravni sud je u jednom postpuku je odobrio koncesiju, a u drugom je nije prihvatio, odnosno poništio je. Nismo onda znali što napraviti jer, iskreno, nama je posve svejedno kakva će biti konačna odluka. Odluka je išla na Vrhovni sud, a koji ju još nije donio. to traje malo predugo, ali ne možemo utjecati na brzinu. Mi ćemo prihvatiti bilo koju odluku i prema njoj ćemo postupiti. Koncesionar tvrdi da ima problema s tom nejasnom situacijom u kojoj se našao i zato sporo plaća koncesijsku naknadu. Mi smo ih upozoravali da moraju plaćati. Na kraju, ako se pokaže da nisu spremni plaćati, doći će do raskida ugovora, kao što je to predviđeno ugovorom i zakonom. Nećemo imati milosti prema nikome, bez obzira na njihove argumente. Sad su proglasili likvidacijski postupak želeći se očito zaštititi od daljnjih nepovoljnih ishoda. Uložili su sredstva, a nije sigurno da će ih moći koristiti prema ugovoru o koncesiji – kazao je među ostalim župan.

Andrić je postavio i pitanje o turističkoj sezoni, odnosno predviđanja s obzirom na događanja u svijetu. Župan je rekao da očekuju urednu 2024. sezonu.

Nikša Sentić tražio je komentar župana na Centar za gospodarenje otpadom.

-Centar za gospodarenje otpadom je ključni objekt za pravilno gospodarenje otpadom u županiji. Bilo je nekih vrlo neutemeljnih i neracionalnih napisa. Međutim, vidjeli smo da je to bila jedna hajka koja je utihnula. Nužan je, sad se gradi, bit će gotov prema ugovoru koncem 2025. godine – kazao je župan.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je iskoristio, kako kaže Sentić, Dan dubrovačkih branitelja za vlastitu promociju najavljujući deklaracije i kako se ignorira svojatanje hrvatskih velikana.

-Doista je neprihvatljivo to što je napravio u Dubrovniku. Na neki način je ponizio nas ovdje u Dubrovniku. Došao nam je docirati kako se brani hrvatstvo Dubrovnika pa je govorio o deklaraciji koju će uputiti i kako se svojataju naši velikane… Mi smo se tomu već suprostavili i imamo potporu Vlade RH i HAZU-a. I bez toga znamo da smo u pravu. Sad da nam netko dođe tumačiti kako se obraniti od velikosrpskog projekta, hvala – ne treba. Mi znamo brinuti o zaštitit hrvatstva, Dubrovnika, naše kulture. Tko nam hoće pomoći, dobro došao je, tko hoće docirati – ne treba – kazao je.

Vijećnik Marko Mujan (Nez/Most) pitao je među ostalim hoće li se izvesti poboljšanje projekta CGO Lučino razdolje i tko to nadzire da to tako bude?

-Prema studijama se zna što se treba ispoštivati. Sve je strogo regulirano. Napravit ćemo da sve bude napravljeno kako treba, posebno prema Studiji o utjecaju na okoliš. Za to je zadužen nadzor. Želimo da se sve poštuje do zadnjeg slova. Ne želimo tim projektom stvoriti ugrozu. Ne smije biti problem, nego treba rješavati probleme. Ne smije biti nikakvog negativnog utjecaja na okoliš – dodao je među ostalim župan.

Mujan je rekao da se borio rukama i nogama da se sve radi po propisima.

Vijećnik Karamatić između ostaloga je pitao župana Dobroslavića o čekanju na termin za mamografiju.

-Zašto se ne rješava gorući problem, a zna se koliko je bitan za zdravlje naših sugrađanki? – kazao je Karamatić.

-To je problem kod svih pa tako i kod nas. Mogu samo reći da postoji jedan mamograf i u Korčuli, kao i u bolnici. To nije dovojno, slažem se. Borit ćemo se da ta usluga bude dostupna što šire – rekao je.

Vijećnik Giljača pitao je župana Centru za gospodarenje otpadom. Rekao je da mu se čini kako projekt kasni, ali je i pitao je li dobivena građevinsku dozvolu za centar.

-To je manje kašnjenje, a sada su prošla tri mjeseca od dinamičkog roka koji nam je predstavljen kad je potpisan ugovor. Kad je ugovor potpisan, rečeno je kako će nakon godinu dana izabrani izvođač ishodovati građevinsku dozvolu. Stvarno me zanima što je s tom dozvolom? – kazao je Giljača.

-Možemo se naravno razlikovati u mišljenju, to je prihvatljivo. Mislim da je svima vama dovoljna opomena ovo što se događa u Zagrebu. Svi mole Boga da se nađe lokacija za CGO – rekao je župan.

-Vjerujemo izrađivačima studije utjecaja na okoliš. Sve je uredno za provedbu tog projekta. Postoji dio građevinskih dozvola, a neke su u ministarstvu na odobrenju. Točno je da je dinamika u malom zakašnjenju, ali nije riječ o zakašnjenju koje nužno prolongira završetak projekta. Izvođač radova, ako bude ozbiljan, što jest, to može završiti u roku i sustići zaostatke. Uvjeren sam da može sustići zaostatke koji su sada evidentni. Radi se o mjesec-dva zaostatka. Ima još pune dvije godine i moguće je sve nadoknaditi. Nama je bitno da to bude krajem 2025. godine, no bitnije nam je da ne bude nikakvog utjecaja na okoliš. Na tome moramo inzistirati – istaknuo je župan.

Pitao je Giljača župana i o Dubrovačkim zalascima sunca, koncesionara u Uvali.

-Krivo ste iznijeli u hodogramu. Rekli ste da je Visoki upravni sud iz presude iz 2019. odobrio koncesiju. To nije točno. Visoki upravni sud je odbio žalbeni zahtjev tužitelja. zato je prihvatio žalbeni zahtjev iz 2020. godine. Dakle, izrijekom nigdje ne piše da je potvrđena koncesija. Izrijekom smo dobili da je poništena koncesija iz 2020. te da smo nakon toga propustili naplatiti koncesijsku naknadu – naglasio je među ostalim.

-Da imate poslovne prostore u Slanome, i da vam netko četiri godine ne plaća najam, bi li još uvijek tamo radio – rekao je Giljača.

Župan Dobroslavić kazao je da su postojale dvije žalbe na presude upravnog suda.
-Jedan je zahtjev odbijen, a drugi je prihvaćen. Nije isti sudac. Malo je čudno da su dva suca odlučivala, ali neću ulaziti u pravosudni sustav. Radi se praktično o istom prostoru. U jednom je odbijena ta žalba. I mi to ne možemo tumačiti nego da je u redu odluka kojom je dodijeljena koncesija. U drugom je doista poništeno. Mi smo rekli da su ga poništila oba suda, mi bismo raspisali novi natječaj. Nama to nije problem. Ako vrhovni sud donese odluku da ta koncesija nije uredno dodijeljena, mi ćemo raspisati natječaj. Nama je problem, a očito i koncesionaru jer ima pravnu nesigurnost, ne zna na čemu je. Čeka što će sud reći. Mi smo se obratili državnom odvjetništvu i tražili smo mišljenje. DORH je zatražio provjeru zakonitosti kod vrhovnog suda. Čekamo kad će se to riješiti. Ne može biti oštećena niti županija niti država – kazao je među ostalim župan.

Pročitajte još

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist