Kultura

UZ MEĐUNARODNI DAN ŽENA Profesorica Katja Bakija o beskompromisnoj Zagorki!

page 7

Djelom i sudbinom Marije Jurić Zagorke bavim se u temeljnom svom poslu kroz kolegij Povijest novinarstva, tako da o Zagorki redovito predajem svojim studentima. Na ovom predavanju, na poticaj Hrvatske gospodarske komore i udruge Krug, odlučili smo posvetiti jedno predavanje ženi koja je u mnogo čemu pomicala granice, koja je, kako su rekli u Bečkom parlamentu, bila doista korak ispred i koja je bila prva profesionalna novinarka i u Hrvatskoj i u srednjoj Europi. Prva izvjestiteljica iz parlamenata u Beču i Pešti – istaknula je ove srijede za DuList povjesničarka književnosti i izvanredna profesorica na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku dr.sc. Katja Bakija.  Profesorica Bakija održala je danas prigodno predavanje, posvećeno prvoj hrvatskoj profesionalnoj novinarki i književnici Mariji Jurić Zagorki, povodom Međunarodnog dana žena, a u organizaciji Županijske Komore Dubrovnik, Hrvatske udruge poslovnih žena Krug i Sveučilišta u Dubrovniku.

Katja Bakija i Nikolina Trojić podijelile su za DuList kako su organizirale i odlučile predavanje posvetiti Mariji Jurić Zagorki. Navodeći zbog čega su njena djela izrazito bitna u današnjem kontekstu, prof. Bakija ističe:

– Recepcija njenog djela, kao i njenog novinarskog i književnog rada, nije bila odgovarajuća ni njenom talentu ni njenoj energiji ni opusu kojeg nam je ostavila. Naime, Zagorku smo u jednom razdoblju, ali opet nedovoljno, spominjali kao književnicu. Zanimljivo je da je ona sama inzistirala na tome da je novinarka i tako se potpisivala – Marija Jurić Zagorka, novinarka. Radila je u tada najznačajnijim hrvatskim listovima, počevši od Obzora, za koji kažu da je otvarao europske obzore hrvatskim novinarima i da je bio određena akademija za hrvatske novinare. Isto tako, radila je i u Nadi, Jutarnjem listu, skrivena u redakciji pod pseudonimom. Iako to nije bilo u srednjem vijeku, nego tek pred sto godina, držalo se da ženi nije mjesto u novinarstvu – rekla je Bakija i istaknula kako su njeni temelji prisutni i danas.

 

– Zagorka nije odustajala i ostavila je književni korpus od desetine romana, koje je počela pisati na nagovor svog zaštitnika i mecene, Josipa Jurja Strossmayera, da bi zapravo svoje čitatelje odvratila od tuđinske, prvenstveno njemačke literature. U svojim djelima je izabirala snažne, emancipirane žene koje su bile društveno angažirane, što vidimo i po naslovima njenih romana. Kao novinarka ostavila nam je puno jer je doista bila beskompromisna. Zagorka je pokrenula i prvi časopis za žene, nešto što bi danas bila Gloria, ženski list, a kasnije i Hrvaticu. Danas se jedna soba u Hrvatskom saboru zove Soba Marije Jurić Zagorke jer je prva izvjestiteljica iz Sabora. Nažalost, nije doživjela priznanje za svoj rad, ali kasnije je svakako bila putokaz mnogim ženama – istaknula je povjesničarka književnosti i izvanredna profesorica Katija Bakija.

– Svake godine Hrvatska udruga poslovnih žena Krug – ogranak Dubrovnik u suradnji s Komorom organizira neko događanje, koje bi ponovno potaknulo priču o ženama, o jednakosti i pravima žena, a to je takav dan kada je potrebno propitivati našu ulogu u društvu. Kao prva hrvatska, a rekla bih i europska novinarka, Marija Jurić Zagorka je jedan svjetionik, put i u ono vrijeme kada nije imala suštinska prava jedna žena, usudila se i izdigla iz okvira društva i djelovala kao svojevrstan lider tog vremena – kazala je Nikolina Trojić, predsjednica Županijske Komore Dubrovnik.

Predavanjem se dao uvid u život i djelovanje Marije Jurić Zagorke u kontekstu onodobnih prilika na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Također, revaloriziralo se djelo te istaknute hrvatske novinarke, književnice, zagovornice ženskih i radničkih prava, prve žene koja je izvještavala iz Hrvatskog sabora i koja je bila dopisnica iz parlamenata Beča i Budimpešte.

No, usprkos popularnosti koju je uživala među čitateljstvom, na nju se u književnim i novinarskim krugovima uglavnom gledalo podcjenjivački.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku/DuList

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist