Kultura

Uz kavu i druženje otvoren Čitateljski klub u Lazaretima

citateljski klub lazareti 2

Čitateljski klub otvoren je u srijedu u trećoj lađi u Lazaretima. Moderatorica kluba bila je diplomirana je komparatistica književnosti i rusistica Ivana Marinović. Kako sama kaže, čitateljski klub može se osnovati i u vlastitom domu te se ne mora biti stručna osoba da bi se pokrenuo jedan ovakav klub.

– Naš čitateljski klub je dosta slobodan, naši članovi će sami odabirati knjige koje žele čitati i birati će način na koji će obrađivati određeno djelo, a moja uloga je sugerirati i predlagati im dobru knjigu, potaknuti ih i dati im ideje – istaknula je Marinović.

Objasnila je kako se ovaj novoosnovani klub ne bavi obrađivanjem knjiga po školskom principu, vođenjem dnevnika čitanja, zapisivanjem bilježaka o piscu, popisivanjem glavnih i sporednih junaka, već se temelji na prepričavanju osobnog doživljaja knjige. Sukladno s tim, članovi kluba s moderatoricom vodit će brigu o tome da se ničije mišljenje ne omalovažava, već da se komunikacija odvija kroz raspravu i kritičko iznošenje vlastitih opažanja, bez vrijeđanja i svađanja.

Cilj ovog projekta je potaknuti ljude na što raznovrsnije i češće čitanje te kroz interakciju s ostalim ljubiteljima knjiga razvijati ugodnu i plodonosnu komunikaciju, ali isto tako i obogatiti rječnik i unaprijediti svoje znanje o određenim temama. A budući da uz knjigu uvijek ide i kava, čitatelji će moći uz debate o sadržaju i dojmu knjiga, piti svoj omiljeni topli napitak te se tako osjećati kao kod kuće.

Za sada klub čini 20 članova, ali vrata čitateljskog kluba su uvijek otvorena, u bilo kojem trenutku se mogu prijaviti novi članovi, napomenula je Marinović. Čitateljski klub organiziran je u sklopu projekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“, a članovi kluba sastajat će se jednom mjesečno, na početku mjeseca ili po dogovoru.

Mia Josipović

Pročitajte još

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist