Kultura

UZ 70. OBLJETNICU HRVATSKE MATICE ISELJENIKA U Rupama projekt o narodnim nošnjama manjina

narodne nosnje rupe
????????????????????????????????????

Projektom ‘Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe’ kojeg zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik, Dubrovački muzeji i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak od 23. do 30. rujna 2021. u žitnici Rupe bit će obilježena 70. obljetnica osnutka Hrvatske matice iseljenika. U sklopu projekta, čiji je voditelj i autor viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, bit će otvorena izložba te organiziran stručno – znanstveni skup.

Otvorenje izložbe ‘Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi’ autora etnologa dr.sc.o. Zvonka Martića, održat će se u četvrtak, 23. rujna 2021. u 19.30 sati u žitnici Rupe. Izložba predstavlja građu iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, utemeljene s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Izložba je multimedijalnog karaktera te, pored video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić. Za posjetitelje ostaje otvorena do 30. rujna 2021.

Stručno – znanstveni skup ‘Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe’ održat će se također u žitnici Rupe u petak, 24. rujna od 9 do 13.30 sati. Na njemu će sudjelovati stručnjaci, muzealci i etnolozi, koji će predstaviti problematiku istraživačkog i sakupljačkog rada, čuvanja, zaštite i prezentacije narodnih nošnji hrvatskih manjinskih zajednica u svijetu, kao i pojavu zanimanja za sakupljanje narodnih nošnji drugih naroda jugoistočne Europe. Predavači su etnolog dr.sc. o. Zvonko Martić, viša kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Katarina Bušić, ravnatelj Kulturnog centra Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji Josip Forjan, viša kustosica Dubrovačkih muzeja Branka Hajdić, voditeljica fundusa i radionice narodnih nošnji FA Linđo Marica Vlahinić te viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre. Suradnica na projektu je voditeljica Hrvatske matice iseljenike – podružnice Dubrovnik Maja Mozara.

S obzirom na ograničen broj mjesta, prijave za sudjelovanje na stručno – znanstvenom skupu zaprimaju se zaključno s 23. rujnom na e-mail: marketing@dumus.hr

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist