GradUrednički izbor

USVAJANJE TEK KRAJEM OŽUJKA Za izmjene GUP-a stiglo više stotina primjedbi!

c mokosica radovi dizalica 2

Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrov­nika izazvale su veliko zanimanje dubrovačke javnosti. O tome najbo­lje svjedoči i broj pristiglih prijedloga, primjedbi i mišljenja tijekom javne rasprave, koja je, podsjetimo, trajala od 12. do 21. studenog 2020. Njihova obrada je još u tijeku, a izvješće u ovom trenutku ima skoro 800 stranica! Iako je u isto vrijeme održana i javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja, za taj je dokument još 4. siječnja ove godine objavljeno izvješće o provedenoj jav­noj raspravi, a konačni prijedlog tog dokumenta pred gradskim vijećnicima trebao bi se naći uskoro, na sjednici krajem veljače. No, GUP će na usvaja­nje, kako sada stvari stoje, tek krajem ožujka. Naime, završetak izrade Izvje­šća očekuje se najkasnije do 10. veljače 2021. Nakon toga slijedi utvrđivanje konačnog prijedloga plana te ishođe­nje potrebnih suglasnosti.
Analiza je još u tijeku
— Prostorni plan uređenja Grada Dubrovnika je plan višeg reda te ga je potrebno usvojiti prije GUP-a. On je plan šireg područja u odnosu na GUP te u tom smislu postupak izrade istog ima prioritet u odnosu na GUP – navode u odgovoru iz Grada Dubrovnika na naše pitanje kad se očekuje završe­tak i objava izvješća o javnoj raspravi za Generalni urbanistički plan, s obzi­rom da je izvješće za PPU objavljeno još početkom godine.
Inače, za GUP je pristiglo i puno više primjedbi pa je njihova obrada iziski­vala i puno više vremena.
— Na GUP je zaprimljeno stotinjak podnesaka od kojih većina sadrži više primjedbi unutar sebe tako da možemo govoriti o više stotina pri­mjedbi. S obzirom da je obrada i ana­liza istih još uvijek u tijeku, trenutno ne možemo dati točnu statistiku, a o količini materijala govori činjenica da Izvješće trenutno broji 781 stranicu – ističu iz Gradske uprave.
Kad je riječ o Prostornom planu ure­đenja, iz Gradske uprave napominju kako je nakon objave izvješća o javnoj raspravi utvrđivan Konačni prijed­log plana te je ishođeno pozitivno mišljenje Zavoda za prostorno uređe­nje Dubrovačko-neretvanske župa­nije. Konačni prijedlog upućen je na suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imo­vine. Nakon toga će se uputiti odgovori sudionicima javne rasprave, a tek onda slijedi usvajanje na Gradskom vijeću te objava u Službenom glasniku kada će isti i stupiti na snagu.
S obzirom kako se usvajanje izmjena i dopuna GUP-a prvotno očekivalo do Feste sv. Vlaha, a danas je taj rok poma­knut za kraj ožujka, pitanje je hoće li aktualna gradska vlast imati vremena pokrenuti cjelovite izmjene ovog pro­storno-planskog dokumenta koje bi u sebi trebale sadržavati i konzervator­sku podlogu za buffer zonu.
Jer, izbori su treće nedjelje u svibnju, a njima prethodi i raspuštanje Grad­skog vijeća. Stoga je sasvim realno za očekivati kako će generalne izmjene GUP-a dočekati novi saziv Gradskog vijeća.
— Ovo je rezultat na prethodnu reakciju na izmjene prostora koje su se dogodile. Neću govoriti o pojedi­nim zgradama, ali mislim da svi ovdje možemo navesti pet istih građevina koje nam bodu oči. Želimo izmije­niti GUP i uvesti sklad, GUP koji res­pektira infrastrukturu. Posao nije završen. Završit će se tek kada iduće godine započnemo s izmjenama koje će strateški promatrati prostor. Grad se od Orsule do Kantafiga ne može više širiti, nego prema novim prostorima. Moramo i očuvati prostor što nam je ostalo za buduće naraštaje – istaknuo je gradonačelnik Mato Franković tije­kom javnog izlaganja izmjena i dopuna GUP-a 17. studenog 2020. godine.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 3. veljače 2021.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist