Grad

[USUSRET SEZONI] DANIEL MARUŠIĆ Veseli generalni oporavak tržišta, ali morat ćemo biti skromnijih očekivanja

daniel marusic

Generalni oporavak turističkog tržišta nakon pandemije koronavirusa nešto je što je Hrvatska, a posebno njen jug dugo očekivao. Nakon nekoliko godina pandemije, početka rata u Ukrajini i sveukupne neizvjesnosti, čini se kako se turizam sada bliži svome punom oporavku. Naravno, postoje neke promjene, no generalno – ponovni uzlet u turizmu sve veseli.

‘Izostanak dalekih tržišta’
Vlasnik ‘Dubrovnik Travela’ Daniel Marušić i predsjednik Strukovne udruge turističkih agencija ističe kako zasad sve izgleda stabilno u kongresnoj industriji. No, postoje neke razlike koje će utjecati na sveukupni rezultat u ovoj godini. Sigurno će doći, kako kaže, do porasta dolazaka s bliskih tržišta te pada dolaska s dalekih tržišta.
—Gledajući na razdoblje prije koronavirusa, mislim da se tržište dosta refalo. Međutim, puno je manje interesa od strane tržišta izvan Europe, kao što su Azija, Amerika, Australija i Afrika, a pogotovo tržišta Rusije i Srednjeg istoka. Nekih tržišta čak i nema. Jednostavno su nestala. Dakle, najviše dominiraju tržišta Zapadne, Srednje i Sjeverne Europe te će zbog njih ova godina biti dobra. Amerika je tu simbolično u igri, a s daljnjih tržišta, s kojima radimo, kao što su Novi Zeland i Australija, prije smo imali veći interes i rezultate – istaknuo je. To će imati utjecaj i na prosjek ukupnog boravka.
— Znamo da Europljani naginju prema kraćim boravcima. Prije su ostajali tri do četiri noći, a sada ostaju tek dvije noći. Očekujemo da će takva situacija biti i kroz ovu godinu. Znamo i da su gosti s dalekih tržišta bili ‘izdašniji’, trošili su više i boravili više u Dubrovniku u usporedbi s gostima iz Europe – rekao je Marušić. Isto tako, primjetan je i trend štednje u određenim troškovima. Dolazi do smanjivanja budžeta i traženja popusta, što dovodi do nešto siromašnijih programa.
—Programi neće biti toliko bogati kao prije. Opet, nama je to svima u redu sve dok posao dolazi – istaknuo je Marušić.
— Veseli nas generalni oporavak tržišta. Broj upita i događanja u 2023. zasada pokazuju stabilnu situaciju. Sigurno je bolja nego 2022. godina. Trebamo biti zadovoljni i nadati se da će se realizirati sve što je na papiru. No, po pitanju ukupnog rezultata neće biti velikih oduševljenja i izvanrednih rezultata. Morat ćemo biti skromnijih očekivanja – kazao je. mp

Iz tiskanog izdanja od 22. veljače 2023.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist