Aktualno

USTAVNI SUD DONIO ODLUKU Zabrana rada nedjeljom i dalje na snazi!

butiga trgovina shopping korona06

Ustavni sud odbio je prijedlog ocjene ustavnosti zabrane rada nedjeljom nakon čega je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović dao izjavu za medije.
– Nismo prihvatili prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona o trgovini. Donijeli smo tri odluke od javnog interesa te je rješenje doneseno većinom od deset glasova, troje je bilo protiv dok je četvero najavilo izdvojeno mišljenje – objasnio je Šeparović, donosi nacional.hr.

Objasnio je kako je ovo treći put da odlučuju o neradnoj nedjelji.
– Godine 2004. smo ukinuli taj zakon zbog nejednakosti u postupanju ovisno o površini prodajnog prostora. Drugi put smo ukinuli jer nije bio obrazložen cilj koji se htio postići zabranom rada nedjeljom – kazao je Šeparović.

Kako piše Nacional, objasnio je donesenu odluku te rekao da je treba promatrati u kontekstu zakona o trgovini. U ovoj odluci je u pravnom poretku Republike Hrvatske nedjelja dan koji se smatra danom odmora i gdje reguliranje radnog vremena ovisi o slobodnoj volji zakonodavca.

– Ne mogu se stajališta Ustavnog suda sadržana u zakonima koji su nekad bili na snazi, automatski primjenjivati nekritički. Smatramo da treba izbalansirati prava i interese trgovaca, zaposlenika i potrošača. Analizom sve tri grupe smo utvrdili da nijedna ovime ne trpi prekomjeran teret – zaključio je Šeparović.

Ovu ocjenu ustavnosti novih pravila o radu trgovinama nedjeljom zatražili su prošle godine udruga Glas poduzetnika, Hrvatska udruga poslodavaca i niz manjih trgovačkih poduzeća, obrta te politička stranka FOKUS.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist