Aktualno

Unija pred odlukom koja bi mogla promijeniti Internet, Šuica još ne zna kako će glasovati

internet wikipedia ilustracija

Hoće li zastupnici Europskog parlamenta ovog tjedna zauvijek promijeniti Internet kakvog poznajemo?

Odgovor na to pitanje dobit ćemo već u četvrtak na plenarnoj sjednici kada će se glasovati o prijedlogu Direktive o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu. Prema pisanju Jutarnjeg lista zastupnici će odlučiti hoće li Direktiva biti usvojena u svojoj trenutnoj, kontroverznoj verziji ili će biti vraćena na doradu, a prijedlog je izazvao veliko nezadovoljstvo korisnika i internetskih tvrtki koji smatraju da će nova Direktiva biti oruđe za nadzor i kontrolu te da će upropastiti slobodu govora i uništiti internet kakav poznajemo.

S druge strane, piše Jutarnji, oni koji zagovaraju novu zakonsku regulativu ističu kako je ovdje samo riječ o nastojanju da se novinskim izdavačima, glazbenicima i ostalim kreatorima sadržaja zapravo plati korištenje njihovih originalnih sadržaja budući da bi primjerice Google, Facebook i YouTube bili obvezni ili platiti pravo za objavljivanje sadržaja ili će koristiti filtere koji bi onemogućili da se takav sadržaj prikazuje. Zapravo polemiku su izazvali članci 11 i 13 odnosno tzv. porez na likove i upload filteri.

I dok se većina našim europarlamentaraca za Jutarnji izjasnila protiv članaka 11 i 13, Dubravka Šuica još ne zna kako će glasovati, jednako kao Marijana Petir i Željana Zovko.

-Smatram da je važno omogućiti korisnicima da slobodno uživaju u djelima autora i kreativaca, ali da istovremeno ne ugrožavamo autorska prava. Razgovarat ću s autorom izvješća Axelom Vossom kako bih se bolje upoznala i donijela ispravnu odluku prije glasovanja – izjavila je Šuica.

Pročitajte još

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist